Mitä auton ostaja miettii? 

”Vaihtoehtoja on tarjolla koko ajan aiempaa enemmän. Jokaisella autokaupan asiakkaalla on omat käyttötarpeensa ja tottumuksensa. Väriä, merkkiä ja mallia enemmän keskustellaan kuljettajan tarpeista”, sanoo Käyttöauton aluejohtaja Jari Hakanen. 

MUKAVUUS

Toiset ajavat pitkää, toiset lyhyempää matkaa. Mieltymykset ratkaisevat, mitkä ominaisuudet ja turvateknologiat lisäävät erityisesti ajajan mukavuutta. Hyvä istuin ja hiljainen auto ovat toiveista tavallisimmat.  
Pimeällä ajaessa arvostetaan hyviä ajovaloja. Uusissa autoissa esimerkiksi kaistavahdit, ajotutkat ja kuolleen kulman varoittimet sekä automaattiset valojen vaihtajat ovat yleistyneet.  
Kännykän – puheluiden ja musiikin liittäminen autoon on varsin kysytty ominaisuus autokaupoilla. 

TILAN TARVE

​​​​​​​Autokaupoilla vaihtoehtoja puntaroidessa oikeaan ratkaisuun johtaa se, montako ihmistä autoon tulee mahtua ja montako istuinta tarvitaan.  
Yhtä oleellista on tunnistaa, mitä työ- tai vapaa-ajan matkoilla mukana kuljetetaan. Perhetilanteet ja osa harrastuksista asettavat autoille omat edellytyksensä.  
Myös tilavuus vaikuttaa siihen, miten hyvin autossa viihdytään.


KÄYTTÖVOIMA

Bensiini-, diesel-, biopolttoaine- vai sähköauto? Autokaupoilla keskustellaan paljon eri vaihtoehdoista, vaikka ostokäyttäytymisessä ei selkeää suunnanmuutosta ole nähtävissä. Ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus kiinnostavat selvästi: päästöt, polttoaine ja sen kulutus sekä moottoritekniikka ovat valinnan kannalta tärkeitä tekijöitä.

AUTON HANKINTA

Autoliikkeille on paikkansa. Siellä onnistuvat koeajot sekä laitteisiin ja varusteisiin tutustuminen käytännössä. Koeajolla saa käsityksen siitä, tuntuuko auto omalta ja sopiiko penkki hyvin alle.  Vaihtoehtoja on runsaasti, on yksityis-, yritys- ja huoltoleasingiä sekä osamaksua. Eri ratkaisut istuvat eri tarpeisiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vaihtoehdot ovat monipuolistuneet ja uusia car sharing -tyyppisiä ratkaisumalleja auton käyttöön ja hankintaan on kehittymässä. 


Teksti Leena Roskala, kuvat Volkswagen Newsroom, Käyttöauto Oy

Satakunnan kauppakamarilehden 1/2020 artikkeli.


Lue myös 1/2020 lehden Lifestyle -juttu innokkaasta autoilijasta Jura Snåresta!

LIFESTYLE: ”Autohullu kieltämättä olen” 

Jura Snåre on automies, ollut pikkupojasta alkaen. Leikit autojen ja autolehtien parissa alkoivat jo pikkunassikkana. Sittemmin harrastus muuttui työksi. 

Lue lisää