LIFESTYLE: ”Autohullu kieltämättä olen” 

Jura Snåre on automies, ollut pikkupojasta alkaen. Leikit autojen ja autolehtien parissa alkoivat jo pikkunassikkana. Sittemmin harrastus muuttui työksi. 

Jura Snåre nojaa näyttävän näköiseen muhkeaan katumaasturiin. Auto on BMW X5. Bemarin lisäksi autotallista löytyy tällä hetkellä kuplavolkkari vuosimallia 1965 ja Mercedes-Benz vuodelta 1968.  

– GT Mustang on parhaillaan maalauksessa. Se on hankittu kesä- tai leluautoksi. Enemmän näihin autohankintoihin on liittynyt tunnetta kuin järkeä, ne ovat olleet päähänpistoja, Snåre kuvailee.​​​​​​​

PALJON TIEN PÄÄLLÄ

​​​​​​​Jura Snåre on Huolto E. Autio Oy:n toimitusjohtaja. Yrityksellä on viisi huoltoasemaa: ST1 ja Shell Kankaanpäässä, Shell X Meal Tikkula ja Neste Porinportti Porissa sekä ST1 Luvialla. Snåre on samaa ikäluokkaa kuin appiukko Erkki Aution perustama yritys. 40-vuotiaalla Snårella on elämänsä aikana ollut noin 40 autoa. 
– Osa yrityksen ja osa omia. Myös museoautoja löytyy. Autoja on ostettu, myyty ja vaihdettu. 

Vajaan vuoden verran alla on ollut BMW X5 diesel-moottorilla. 
– Aiemmin minulla oli 700-sarjan bemari. Tykkään maastureista, sillä niissä saa ajaa korkealta. Kilometrejä kertyy vuodessa 50000–60000. Tämä auto on iso ja turvallinen, mutta muuta järkeä tässä ei ole, Snåre nauraa.


POLTTOAINEET KEHITTYVÄT

Kaasu-, sähkö- ja hybridiautot yleistyvät, mutta Jura Snåre toppuuttelee innokkaampia hypettäjiä. 
– Suomessa on kolme miljoonaa polttomoottoriautoa. Autoissa keskihinta huitelee 3000 eurossa ja niiden keski-ikä on 15 vuotta. Siitä voi laskea, kauanko kestää vaihtaa 3 miljoonaa autoa sähköautoihin.  

Sähköautot yleistyvät Snåren arvion mukaan lähinnä pääkaupunkiseudulla. 
– Omassa käytössäni autojen lyhyt latausväli muodostuisi esteeksi, koska minulla ei ole aikaa haeskella latureita tai odotella, että pääsee jatkamaan matkaa. Hybridiautot ovat ok, itsellänikin on sellainen ollut.

Snåre uskoo, että nestemäisiä polttoaineita myydään vielä pitkään ja niitä myös kehitetään koko ajan. Esimerkiksi Power to X -teknologian avulla hiilidioksidista ja vedystä valmistetaan nestemäistä polttoainetta. Jura Snåre puhuu uusiutuvien polttoaineiden kehittämisen puolesta. 
– Ilmastopelottelun sijaan pitäisi katsoa kokonaisuutta. Väestön kasvaessa energian tarve lisääntyy. Pitää kehittää maailmanlaajuisia ratkaisuja.  


Satakunnan kauppakamarilehden 1/2020 Lifestyle -artikkeli.


Lue myös Käyttöauton aluejohtaja Jari Hakasen näkemykset siitä, mitkä asiat auton valintaan vaikuttavat!

Mitä auton ostaja miettii? 

”Vaihtoehtoja on tarjolla koko ajan aiempaa enemmän. Jokaisella autokaupan asiakkaalla on omat käyttötarpeensa ja tottumuksensa. Väriä, merkkiä ja mallia enemmän keskustellaan kuljettajan tarpeista”, sanoo Käyttöauton aluejohtaja Jari Hakanen. 

Lue lisää