Vatajankosken Sähkö Oy - teollisuuden hukkalämpö hyötykäyttöön

Vatajankosken Sähkö Oy ja Knauf Oy aloittavat yhteistyön, jonka tuloksena syntyy jatkossa 1/3 osa kaukolämpötuotannosta uudella, ekologisemmalla tavalla. Investointi vahvistaa yritysten tulevaisuutta alueella ja tukee Pohjois-Satakunnan työllisyyttä ja elinvoimaa.

Vaihe: Valmis
Aikataulu: Valmis 2021
Investoinnin arvo: 5 miljoonaa

Knaufin tehdas Pansialla. Kuva Knauf Oy.

– Nyt alkava hanke on todella älykästä kaukolämmön tuotantoa. Kaikki energiayhtiöt pyrkivät pääsemään eroon fossiilisista polttoaineista, mutta seuraava askel on se, että kaikenlainen polttaminen minimoidaan tai siitä luovutaan jopa kokonaan, kertoo Vatajankosken Sähkön tuotantopäällikkö Lauri Hölttä.

Knaufin Kankaanpään tehtaassa valmistettavien kipsilevyjen tuotantoprosessissa syntyy lämmintä vesihöyryä. Jatkossa tämä hukkalämpö otetaan talteen ja syötetään kaukolämpöverkkoon. Tällä tavalla voidaan tuottaa kolmasosa Vatajankosken Sähkön myymästä kaukolämmöstä. Uudella tuotantotavalla pystytään merkittävästi korvaamaan kaikkea polttamista, muun muassa turpeen polttoa, ja vähentämään energiantuotannon ilmastohaittoja.

Sen lisäksi, että höyryä hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa, höyrystä saadaan vuodessa tiivistettyä yli 30 000 kuutiota vettä. Sitä voidaan käyttää kipsilevytehtaassa prosessivetenä. Kun vettä kierrätetään, puhtaan veden kulutus laskee.

– Yhteistyöhanke on sekä kiertotalouden että kilpailukyvyn kannalta merkittävä. Hanke pienentää oleellisesti tehtaan vedenkulutusta ja vähentää alueellisen energiantuotannon hiilijalanjälkeä. Kun tuotteidemme hiilijalanjälki pienenee, pystymme tulevaisuudessa entistäkin paremmin tukemaan asiakkaitamme omien ympäristötavoitteidensa saavuttamisessa, kertoo Knauf Oy:n tehtaanjohtaja Olli Santahuhta.

Talteenottolaitteisto sijoitetaan Knaufin tehtaan yhteyteen Pansian teollisuusalueelle. Lisäksi uutta kaukolämpöverkkoa rakennetaan noin kolme kilometriä. Rakennusprojekti on juuri alkamassa, ja teollisuuden ylijäämälämmön hyödyntäminen kaukolämpönä alkaa vuoden kuluttua.

Investoinnin arvo on 5 miljoonaa euroa, ja sen toteuttaa pääosin Vatajankosken Sähkö. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle energiatukea 25 % kokonaisinvestoinnista.

– Missään muualla Suomessa ei tietääksemme ole näin laajasti otettu talteen teollisuudessa syntyvää hukkalämpöä. Prosentuaalisesti vaikutus kaukolämmön tuotantoomme on niin suuri, että vastaavaa muutosta ei ole aiemmin toteutettu, Lauri Hölttä sanoo.


Lähde: www.vatajankoski.fi, artikkeli 12.5.2020