Vastuun jakaminen vie yritystä eteenpäin

Luopuminen toimitusjohtajuudesta osui Sari Mäkitalon mielestä oikeaan kohtaan. Kahden yrityksen johtotehtävistä selviää, kun jakaa vastuuta työntekijöille ja uusille ammattilaisille.


​​​​​​​KOULUTUS

Kauppatieteiden maisteri

JOHTAMISESSA TÄRKEINTÄ
Ihmiset

MERKITTÄVIN ASKEL URALLA
Toimitusjohtajuuden ottaminen vuonna 2007. ”Luopuminen on myös merkittävä askel, mutta se on sujunut hyvin yhdessä tehden.”

MOTTO
Kyllä tästä hengissä selvitään.


Sari Mäkitalo on ollut pitkään yhdistävä lenkki kahdessa erilaisessa perheyrityksessä. Hän on toiminut yli kymmenen vuotta isänsä perustaman Telamurska Oy:n toimitusjohtajana. Kun hänen miehensä Juha Mäkitalon ja tämän serkun Kai Kekin perustama Tehokuivaus Oy myytiin Polygon Finland Oy:lle viime vuonna, nimitettiin Sari Mäkitalo aluejohtajaksi vastuualueenaan Tehokuivaus Oy:n toiminnot. Keväällä hänestä alkoi tuntua, että voisi olla oikea aika luopua toisesta pestistä.

– Kun viime keväänä etsimme Telamurskaan eläköityvän tuotantopäällikön tilalle uutta tekijää, emme löytäneet sopivaa. Hallituksessa tuli esille idea, että palkkaisimmekin uuden toimitusjohtajan. Minulle tuli ajatuksesta hyvä tunne, näin sen pitää mennä. Uudella johtajalla on paljon uutta annettavaa ja virtaa.


HENKILÖSTÖN TURVALLISUUS YKKÖSENÄ

Uusi toimitusjohtaja Kari Kokkonen on istunut Telamurskan hallituksessa kaksi vuotta, ja hänellä on alan kokemusta. Kiven ja soran murskaus on toimialana kova: paitsi että ala on suhdanneherkkä, työ on fyysisesti raskasta. Murskausasemat sijaitsevat ympäri Suomen, ja ammattitaitoisia työntekijöitä on ajoittain vaikea löytää.

– Perheyrityksessä vallan hajauttaminen mietitytti etukäteen, mutta kaikki on mennyt hyvin. Minulla ja Karilla tärkeimmät arvot ovat samanlaisia, Sari Mäkitalo kertoo.

Muutoksessa tärkeintä on henkilöstön huomioiminen. Vaikka yrityksen johto on ollut hyvin henkilöitynyt Mäkitaloon, yhdessä esiintyminen on helpottanut uuden toimitusjohtajan asemaa.

– Kaikkein tärkeintä on se, että henkilöstö tuntee olonsa turvalliseksi. Minä en ole hävinnyt minnekään, vaan jatkan edelleen Telamurskan johtoryhmässä ja hallituksessa. Tässä muutoksessa hyvää on ollut myös se, että kenelläkään ei ole ollut pelkoa työpaikan menetyksestä.

Tehokuivauksessa Sari Mäkitalo on sen sijaan ensimmäistä kertaa isommassa roolissa. Tällä tavalla jatketaan ainakin vuoden 2021 loppuun asti.

– Myös Tehokuivauksessa muutos on tapahtunut jouhevasti. Työt jatkuivat samalla tavalla kuin ennenkin. Keskuskartanon palosaneeraus on ollut tosi iso urakka meille, emmekä ole juurikaan ehtineet pohtia muutoksen vaikutuksia. Itse olen ensi vuoden jälkeen pitkästä aikaa tilanteessa, jossa voin miettiä, mitä oikein haluan isona tehdä, Mäkitalo naurahtaa.


TELAMURSKA OY

 • perustettu: 1980-luvulla
 • kotipaikka: Pori
 • toimiala: kiven ja soran murskausurakointi
 • henkilöstö: 32 työntekijää
 • liikevaihto: yli 8 miljoonaa euroa
 • telamurska.fi

TEHOKUIVAUS OY

 • perustettu: 1988, myyty 5/2019 Polygon Finland Oy:lle
 • kotipaikka: Pori
 • toimiala: vesivahinkojen tutkiminen, kuivaus ja saneeraus
 • henkilöstö: 60 työntekijää
 • liikevaihto: yli 10 miljoonaa euroa
 • tehokuivaus.fi


Kuva: Veera Korhonen

Satakunnan kauppakamarilehden 4/2020 artikkeli.