Vastuullisuus edellä

Vastuullisuudesta on tullut kiinteä osa elinkeinoelämää, ja osalle yrityksistä se on koko toiminnan ydin. Porin Villa ja Peite sekä kankaanpääläiset Honkajoki Oy ja GMM Finland ovat hyviä esimerkkejä toimijoista, joilla vastuullisuus on verissä.

Ville Viinikka

kuva Julius Konttinen


”Meillä ei ole planeetta B:tä, joten jokaisen yrityksen tulee pohtia, mitä juuri he voisivat tehdä.”

Porin Villa ja Peite on porilainen perheyritys, jonka tarina sai alkunsa jo vuonna 1929. Ihmiset toivat lampaanvillaansa tuolloin perustettuun villatavara- ja vaihtoliikkeeseen. Sittemmin yritystoiminta on kasvanut, ja nykyään yritys valmistaa korkealaatuisia peittoja, tyynyjä ja sänkyjä luonnonmateriaaleista.

Kuusi vuotta sitten yrityksen toimintaa uudistettiin. Fokus siirtyi oman malliston valmistukseen, jälleenmyyntiketjusta luovuttiin ja myynti siirtyi kivijalasta verkkokauppaan. Lisäksi yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos, ja toimitusjohtajana aloitti teknologia-alalla aiemmin työskennellyt Ville Viinikka.

– Ehdin työskennellä jonkin aikaa maailmalla, mutta sydän veti takaisin perheyrityksen pariin. Vanhempieni jalanjäljissä kulkeminen on tuntunut antoisalta ja juuri oikealta ratkaisulta, Viinikka kuvailee.

Tuotanto omiin käsiin

Tekstiiliteollisuuden päästöt ovat kasvava ongelma. Laki ei vielä toistaiseksi aseta yrityksille erityisen tiukkoja rajoja vastuullisuuteen liittyen, ja paljon jää yritysten oman harkinnan varaan.

Porin Villa ja Peite käyttää tuotannossaan nykyään ainoastaan luonnonmateriaaleja, minkä lisäksi yritys on päättänyt pitää myynnin ja tuotannon omissa käsissään. Alalla he ovat ekologisuuden edelläkävijöitä.

– Jälleenmyynti, pitkät toimitusketjut ja tuotanto muualla eivät edistä vastuullisuutta. Me säästämme luontoa toimittamalla tuotteet asiakkaillemme suoraan Porista. Kaikkea raaka-ainetta ei saa Suomesta, mutta materiaalien tuotantoa valvotaan tarkasti, Viinikka vakuuttaa.

Ei planeetta b:tä

Viinikan mukaan vastuullisuudesta puhuttaessa tehdyt toimet tulisi aina suhteuttaa yrityksen kokoon. Esimerkiksi pienelle yritykselle aurinkopaneelien asentaminen voi olla suuri askel, kun taas suuremman yrityksen kohdalla pieneltä tuntuvan muutoksen vaikutukset voivat olla valtavat, koska skaalaus on eri.

Vastuullisuustoimet tulee suhteuttaa yrityksen kokoon.

– On luonnollista, että kaikki eivät voi tehdä kaikkea. Meillä ei kuitenkaan ole planeetta B:tä, joten jokaisen yrityksen tulee pohtia, mitä juuri he voisivat tehdä.

Viinikan perheyrityksessä tämä on tarkoittanut muun muassa raaka-aineiden kehitysprojekteja, avoimuutta ja yhdessä koko henkilöstön kanssa uuden oppimista.


Honkajoki Oy:n tehdasalue sijaitsee yrityksen nimen mukaisesti Honkajoella.

kuva Honkajoki konserni

Kiertotalouden edelläkävijä jo syntyessään

Suomen johtava eläinperäisten sivutuotteiden käsittelijä ja jalostaja, Honkajoki Oy, on ollut vastuullinen kiertotalouden edelläkävijä jo kauan ennen kuin termit vastuullisuus ja kiertotalous ovat syntyneet. Vuonna 1967 perustetun yrityksen alkuperäisenä ajatuksena on ollut hyödyntää teurasjäte ja eläinperäiset sivutuotteet perisuomalaiseen tyyliin niin, ettei mitään heitetä menemään.

Honkajoki Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Reetta Nevala kuvailee yrityksen toimintafilosofiaa maalaisjärjeksi.

”Liiketoimintamme pohjautuu täysin siihen, että teemme niin sanotusti pahasta hyvää.”

– Kun vastuullisuudesta alettiin reilu kymmenen vuotta sitten puhua enemmän, tajusimme, että mehän olemme aina toimineet noin. Ymmärsimme olevamme kiertotalouden edelläkävijöitä.

Yli viidenkymmenen toimintavuoden aikana yrityksen tapa tehdä asioita on kehittynyt hurjasti, ja prosesseja pyritään jatkuvasti parantamaan. Jo nyt tuotannosta ei jää jäljelle yhtään orgaanista jätettä, mutta Honkajoki Oy pyrkii löytämään ratkaisuja, joilla jalostusarvo olisi entistä parempi.

Hyvää tekemässä

Nevalan mukaan yritysten tulisi aktiivisesti pyrkiä tekemään ympäristölleen hyvää sen sijaan, että ympäristöä vahingoitettaisiin. Honkajoki Oy:ssä tähän on päästy tunnistamalla eläinperäisten sivutuotteiden arvo.

– Liiketoimintamme pohjautuu täysin siihen, että teemme niin sanotusti pahasta hyvää. Siinä missä esimerkiksi maailmalla teurasjäte nähdään nimenomaan jätteenä, meille se on terveellisten ja puhtaiden tuotteiden raaka-aine. Käsittelemämme aines muuttuu meillä korkeatasoiseksi lemmikkien ruuan tai vaikka biopolttoaineen raaka-aineeksi, Nevala kuvailee.

Vaikka ympäristövastuu onkin keskeisessä roolissa yrityksen toiminnassa, myös sosiaalinen ja yhteiskuntavastuu ovat tärkeä osa Honkajoki Oy:n strategista ajattelua.

– Yhtiömme tuottaa paljon hyvää yhteiskunnalle niin työllistävän vaikutuksen kuin verovarojen muodossa. Etenkin nuorempi polvi ja meille töihin hakevat uudet työntekijät arvostavat vastuullisuutta. Honkajoki Oy:llä pisimpään työskennelleet taas arvostavat sitä huolenpitoa, jota yritys on heitä kohtaan osoittanut. Se on myös tärkeä osa yrityksemme arvopohjaa, Nevala huomauttaa.
​​​​​​​

kuva Honkajoki konserni


​​​​​​​

”Avoimuus on meille tärkeä arvo. Olemme tehneet vastuullisuusraportteja jo vuosia, vaikka se ei ole ollut meille yrityksen koon puolesta pakollista. Haluamme panostaa siihen, että suuri yleisö voi halutessaan tutustua toimintaamme.”
– Reetta Nevala, liiketoiminnan kehityspäällikkö, Honkajoki Oy


Viedään hyvää maailmalle

Honkajoki Oy:n tytäryhtiö GMM Finland Oy on eläinperäisten sivutuotteiden jatkojalostukseen keskittynyt asiantuntija ja teollisuussuunnitteluorganisaatio, joka konsultoi alan toimijoita ympäri maailmaa. Suomessa sivuvirrat hyödynnetään, muualla maailmassa raaka-aine päätyy usein roskiin tai se hyödynnetään korkeintaan energiana.

Ratkaisuja ja asiantuntemusta vuodesta 2017 asti myynyt GMM Finland on jopa maailmanlaajuisesti melko uniikki, sillä ala on teollisuuden sektorilla melko näkymätön. Muita alan konsulttitoimistoja ei käytännössä ole.

– Alan toimijoilla on tällä hetkellä kova halu muuttaa toimintaansa vastuulliseksi. Kiinnostus eläinperäisten sivutuotteiden hyödyntämisestä on kasvanut viime vuosina ja etenkin kuluneena vuonna proteiinien hinnannousun vuoksi, kertoo GMM Finland Oy:n Toimitusjohtaja Matti Lehtinen.

GMM Finland auttaa asiakkaitaan prosessien ja liiketoiminnan rakentamisessa ja kehittämisessä niin, että käytössä oleva raaka-aine on mahdollista hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi yritys tekee alan tutkimus- ja kehitystyötä sekä muun muassa vastuullisuusraportointia ja hiilijalanjälkilaskentaa.

”Alan toimijoilla on tällä hetkellä kova halu muuttaa toimintaansa entistä vastuullisemmaksi.”

Pienillä teoilla kohti vastuullisuutta

Lehtinen muistuttaa, että vaikka yritys toimisi jo vastuullisesti, aina löytyy jotain kehitettävää. Esimerkiksi sähkön- ja lämmön kulutusta, veden kierrätystä tai henkilökunnan työskentelyolosuhteita voidaan yleensä parantaa.

– Osa toimijoista heräilee vasta nyt vastuullisuusajatteluun. Aiemmin yritykset pohtivat, miten kustannukset saadaan pysymään kurissa, mutta nyt moni pohtii myös, miten yritys voi minimoida luonnonvarojen käytön. Yleensä nämä kaksi näkökulmaa tukevat toisiaan. Vastuullinen tapa toimia on usein myös taloudellisesti kannattavampi.

GMM Finland pyrkii luomaan pitkällä tähtäimellä hyvää. Hyväksi havaittuja toimintamalleja pyritään viemään maailmalle, jossa eläinperäisten sivutuotteiden hyödyntäminen on vierasta, ja jopa miljardeja kiloja arvokasta raaka-ainetta päätyy poltettavaksi.

– Se ei ole kestävää. Raaka-aine pitää saada kiertoon, etenkin kun lihantuotanto on edelleen kasvussa. Tarvitsemme ratkaisuja, jotka vaikuttavat oikeasti. Näen, että meillä on paljon annettavaa maailman parantamiseksi.

Vaikka yritys toimisi jo vastuullisesti, aina löytyy jotain kehitettävää.

Matti Lehtinen muistuttaa, että vastuullinen tapa toimia on usein myös taloudellinen tapa.

kuva Veera Korhonen


Satakunnan kauppakamarilehden 4/2022 artikkeli