Uudistuva meijeri kestää aikaa

Satakunnasta löytyy useita esimerkkejä organisaatioista, jotka ovat panostaneet
pitkäaikaiseen kestävyyteen. Yksi niistä on 120-vuotias Satamaito, jolle pitkäaikainen kestävyys tarkoittaa jatkuvaa kehitystyötä.

Satamaidon osuuskuntamuotoisessa meijerissä pyritään jalostamaan ja myymään maitoa niin, että maitotilalliset saisivat siitä riittävän korvauksen. Pitkäaikainen kestävyys on edellyttänyt uudistumista toimintaympäristön muuttuessa.

– Satamaidon alkuvuosina maidon jalostaminen oli yksinkertaisempaa: maito tuotiin läheltä,
pastöroitiin ja pakattiin. Tuotteiden hinnat olivat lähes kiinteät. Nykyisessä hintakilpailussa pärjääminen edellyttää tehokkuutta, Satamaidon varatoimitusjohtaja ja kaupallinen johtaja Kari Karpale kertoo.

Kuva: Antti Karpale

Osuuskunta Satamaito

• Ulvilassa sijaitseva meijeriosuuskunta,
jonka jalostama maito kerätään pääsääntöisesti Satakunnan alueelta.
• Osuuskunta perustettiin vuonna 1902, ja meijeri aloitti toimintansa Porissa seuraavana vuonna.
• Vuoteen 1986 asti nimenä oli Porin ympäristön osuusmeijeri. Siirtyi Porista Ulvilaan viisi vuotta sitten.
• Keskisuuri meijeri, joka jalostaa maitoa myyntiin 52 miljoonaa litraa vuodessa. Valmistaa myös muita maitotuotteita, kuten maitojuomia, jogurttia, kermaa ja piimää.

Teknisen osaamisen kehittäminen on ollut Satamaidolle tärkeää.

– Vajaa parikymmentä vuotta sitten opettelimme laktoosittomien tuotteiden valmistuksen ja olimme siinä toinen meijeri Suomessa. Kun Satamaito myöhemmin kehitti ESL-tuotteita,
eli aiempaa pidempään säilyviä maitotuotteita, se hyödynsi laktoosittomien tuotteiden valmistuksessa opittua tekniikkaa.

Tällä hetkellä yksi tärkeä kehittymisalue on ympäristövastuu. Satamaidon pakkaukset ovat hiilineutraaleja, ja sähkö tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla. Tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Hyvä hallinto ja johtaminen luovat rakenteet pitkäaikaiselle kestävyydelle
Johto vastaa rakenteista, joiden avulla huolehditaan esimerkiksi työsuojelullisista asioista ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Tuoteturvallisuutta, tuotteiden laatua ja tuotantoprosessia kehitetään IFS FOOD -standardin mukaisesti. Johdolla on hyvä tieto maidontuottajien arjesta, sillä maitotilallisia on mukana hallinnossa. Myös henkilökunta on otettu mukaan toiminnan kehittämiseen.

Rekrytointien yhteydessä pohditaan ajankohtaisia tarpeita.

– Emme välttämättä palkkaa eläkkeelle jäävän tilalle uutta työntekijää täsmälleen samanlaisella
työnkuvalla. Esimerkiksi logistiikkapäällikön tilalle palkkasimme tilaus- ja toimitusketjupäällikön,
Karpale kertoo.

Satamaidolle pitkäaikainen kestävyys tarkoittaa jatkuvaa kehitystyötä.

– Pyrimme aina olemaan kaikessaparempia kuin viime vuonna, Karpale kiteyttää.


Satakunnan kauppakamarilehti 4/2023