Ulvilasta iso pala historiallista investointia

Valmet toimittaa Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren biotuotetehtaalle Kemiin kaikki tehtaan pääprosessit ja automaation. Projektiin suunnitellaan merkittäviä osuuksia Ulvilassa.

Kemiin nouseva tehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, 1,6 miljardia euroa. Valmetin tilauksen arvo on noin 350–400 miljoonaa euroa. Valmetin Ulvilan toiminnot vastaavat biotuotetehtaan prosessin alku- ja loppupäästä, eli puunkäsittelystä ja sellunkuivatuskoneesta.

– On hienoa saada olla mukana tässä projektissa, jonka merkitys Suomen kansantaloudelle on suuri, sanoo Sanna Röyskö, joka johtaa sellunkuivatuskoneiden tuoteyksikköä.

Globaaleja projekteja

​​​​​​​Pääosin Valmetin projektit ovat maailmalla. Tavallisesti työhön kuuluu matkustamista projektikohteisiin. Nyt myyntiä hoidetaan etänä Teamsilla ja Zoomilla.

Valmetin Ulvilan toiminnot vastaavat Kemin biotuotetehtaan prosessin alku- ja loppupäästä, eli puunkäsittelystä ja sellunkuivatuskoneesta.

– Suunnittelun väki on yleensä lähtenyt laitteiden mukana maailmalle asentamaan ja käynnistämään koneita ja varmistamaan, että kaikki on kunnossa. Nyt paikallinen tuki asiakkaalle tapahtuu entistä laajemmin läheltä meidän paikallisen alueorganisaation voimin. Valmistusvaiheen tutustumisvierailuita hoidetaan etänä muun muassa virtuaalilaseja hyödyntäen. Osa uusista käytännöistä jäänee työkalupakkiin jatkossakin, Röyskö kertoo.
Matkustamiseen liittyy nyt paljon järjestämistä. Joka maassa on erilaisia rajoituksia, ja tarvitaan erilaisia terveyteen liittyviä papereita ja lupia.

– Varovaisuus on lisääntynyt. Huolehdimme hyvin matkustajien turvallisuudesta.


Sanna Röyskö.


”Avoimuus erilaisille näkemyksille ja kulttuureille on valtti bisneksen tekemisessä."

Monen kulttuurin tiimi

​​​​​​​Valmetilla työskentelee Ulvilassa useita brasilialaisia. Yksikön johtajan lisäksi heitä on myynnissä ja suunnittelussa.

– Lisäksi meillä on amerikkalainen, indonesialainen sekä yksi intialaistaustainen. Lisäksi Intian Chennain konttorilta meille on tulossa insinöörejä nyt useammaksi kuukaudeksi, Röyskö kertoo.

Työkielenä Valmetilla on englanti – silti moni asia hoituu myös suomeksi. Kansainvälinen tiimi tuo Sanna Röyskön mukaan työhön syvyyttä ja erilaisia näkökulmia.

– Katsomme avarakatseisesti, mistä löydämme osaajia. Joskus tuntuu, että maailmalta halutaan helpommin muuttaa Ulvilaan kuin Suomen sisältä. Toisaalta nyt meillä aloittaa neljä kesätyöntekijää. Se on arvokas tapa tutustuttaa toimintaamme tulevaisuuden tekijöille. Nuorilla on maailma auki. Avoimuus erilaisille näkemyksille ja kulttuureille on valtti bisneksen tekemisessä.


”Pimeys on vaikeinta”

Ulvilan yksikön johtaja, brasilialainen Paulo Aguiar muutti perheineen Suomeen neljä vuotta sitten. 20 vuoden työura Valmetilla oli tuonut suomalaisuutta jo tutuksi, mutta muutto Poriin oli silti hyppy tuntemattomaan.

– En tiennyt, mitä odottaa. Muutto mahdollisti vapaan ulkona liikkumisen ja rennon elämisen aiempaan miljoonakaupunkiin verrattuna, Aguiar kertoo.
Aguiarin lapset ikävöivät entisen kotimaansa massiivisempaa joulunajan juhlintaa sekä lämpimämpää säätä. Suomessa haastavin vuodenaika on syksy.

– Pimeyteen on edelleen erittäin vaikea tottua. Tulisimme hulluiksi, jos meillä ei olisi ystäviä, joiden
kanssa viettää aikaa.

Ruoka on Brasiliassa edullisempaa, ja valikoima on laajempi. Esimerkiksi 10 kilon vesimelonia ei Porissa saa eurolla, mutta toisaalta suomalaiset lakat ja mansikat ovat tehneet vaikutuksen.
Aguiar on huomannut suomalaisten olevan sanoissaan suorempia ja tavoissaan etäisempiä.

– Suomalaiset eivät ole tottuneet läheisyyteen. Me annamme poskisuudelmiakin enemmän kuin täällä edes kätellään.

Paulo Aguiar.

Kulttuurien välisistä eroista huolimatta perhe nauttii olostaan Suomessa.

– Onhan tämä ollut aikamoinen matka, ja olemme selviytyneet oikein kivasti, Aguiar summaa.


Valmet Ulvila, Valmet Technologies, Inc.
• Selluteollisuuden teknologia ja palvelut (t&k, myynti, markkinointi, logistiikka, suunnittelu)
• Työllistää noin 110 henkilöä
• Juuret Rauma-Repolassa ja Metso Paperissa, Porin Karjarannassa
• Ulvilassa vuodesta 2014


Satakunnan kauppakamarilehden 2/21 artikkeli