Tulevaisuuden työelämän metataidot

Se, mikä on harvinaista, on arvokasta. Osa harvinaisista ja arvokkaista asioista on luonteeltaan käsin kosketeltavaa, silmillä nähtävää ja vaa’alla mitattavaa. Tällaisia ovat vaikkapa kulta, Yhdysvaltain dollarit tuhannen nipuissa tai kaivosten uumenista louhittu kyöpeli.

Osa harvinaisista ja arvokkaista asioista on vaikeammin nähtävissä. Tällaisia henkisiä arvokkuuksia ovat esimerkiksi kyky nähdä tilanteissa pintaa syvemmältä (tulkintataito), kyky ymmärtää asioiden välisiä yhteyksiä (kokonaisuuden näkemisen taito) tai kyky olla kiinnostunut siitä, kun toinen puhuu (kuuntelun taito).

Tulevaisuuden työelämässä entistä arvokkaampia ovat sellaiset metataidot, jotka ovat muuttumassa harvinaisista uhanalaisiksi. Näitä ovat muun muassa (1) keskittymiskyky, (2) kokonaisuuden johtaminen ja (3) itsensä unohtamisen taito. Niitä tekevät uhanalaisiksi älylaitteiden kiehtovuus, informaatiotulvan muuttuminen tietotsunamiksi ja – Veikko Ennalaa lainaten – rajaton resigaatio tämän kaiken edessä.

Jos kuitenkin päätät taistella ja liittyä relevantin informaation periaatteen omaksuneiden vastarintaliikkeeseen, tässä kolme ehdotusta tulevaisuutesi turvaksi.

Ensinnäkin, unohda älylaitteesi vahingossa veneeseen viikonlopuksi.

Kuva: Hannes Frigård / Kuvabitti Oy

Nyt kun sinulla on aikaa olla menemättä epäolennaisuuksiin, tartu kirjaan. Lue sitä keskeytyksettä tunnin ajan. Keskittymiskykysi kasvaa, ja saatat jopa nauttiakin.

Toiseksi, johda kokonaisuutta. Ajattele kerrostaloa: ykköskerros kaipaa vahvaa johtajaa; kakkoskerros kaipaa ryhmävoimaa ja perinteitä; kolmoskerros kaipaa vapaata kilpailua ja kannustimia; neloskerros kaipaa dialogia ja yhteisymmärrystä. Kokonaisuuden johtamisen taito on kykyä johtaa kaikkia kerroksia.

Kolmanneksi, kun seuraavan kerran käyt keskustelua – mitä tahansa keskustelua, kenen kanssa tahansa – yritä huomata, minkä väriset silmät vastapuolella on. Se saattaa viedä sinut pois omista ajatuksistasi. Ole keskustelussa toista varten. Saatat yllättyä luottamuksesta, jota saat, kun jätät itsesi sivuun yhtälöstä.

Tulevaisuudessa näkymättömät asiat ovat kultaa kalliimpia.


JP JAKONEN
tutkija, kirjailija, valmentaja
Integral Foresight Finland Oy


Satakunnan kauppakamarilehden 4/2020 kolumni.