LIFESTYLE: Torpan uusi elämä

Kiinnostus vanhojen rakennusten kunnostamiseen sai henkilöstöjohtaja Päivi Huhtamaan ostamaan vanhan torpan Paneliasta. Remontointi, käsillä tekeminen ja pihapiirin rauhallisuus tuovat toivottua vastapainoa työelämään.

Satakunnan Osuuskaupan henkilöstöjohtajana työskentelevä Päivi Huhtamaa päätti kolme vuotta sitten hankkia itselleen vapaa-ajan projektin, joka irrottaisi hänet työarjesta. Kulttuuriperinnön vaalimisesta kiinnostunut Huhtamaa ihastui Euran Paneliassa sijaitsevaan vuonna 1926 rakennettuun torppaan ja sen potentiaaliin.

– Asuin aikoinaan Vanhassa Raumassa ja kiinnostuin vanhoista rakennuksista. Halusin vapaa-ajallani tehdä jotain työstäni poikkeavaa ja tutustua paremmin entistämiseen, hän kertoo.

PALKITSEVAA PUUHAA

Pihapiirissä navetan, suulin, puuhuoneen ja saunan ympäröimä vanha torppa vaati ison remontin, jota Huhtamaa on toteuttanut kolmen vuoden ajan miesystävänsä ja isänsä avustuksella.

– Torppa ei ole ollut minulle työleiri vaan mielenkiintoinen ja palkitseva entistämisprojekti. Itse olen maalannut, toiminut apumiehenä ja selvittänyt paljon entistämiseen liittyviä seikkoja.

Huhtamaa on mielenkiinnolla tutustunut perinnerakentamisen tapoihin ja muun muassa 1700-luvun ohjeeseen hirsipintojen käsittelystä.

– Ajattelen niin, että talon omistajan tehtävänä on huolehtia rakennuksen elämästä ja etenkin sen jatkuvuudesta. Ihmiselämä on vanhan rakennuksen elämässä vain pieni pätkä. Me olemme täällä taloon verrattuna vain käymässä.

KOHTI SEURAAVAA PROJEKTIA

Kesällä 2020 torpan sisäremontti tuli valmiiksi, ja viimeisetkin asiat ovat asettuneet paikoilleen.

– Nyt olemme päässeet nauttimaan kättemme jäljestä, ja vain oleminen tun-tuu mukavalta. Seuraavaksi voikin keskittyä pikkuviilailuun ja esimerkiksi grillipaikan kehittämiseen, Huhtamaa visioi.

Hyvinvoinnin ja palautumisen kannalta Huhtamaan mielestä on tärkeää löytää itselleen sopiva vapaa-ajan harrastus.

– Kaikille se ei tietenkään ole torpan remontointi. Omien resurssien ja kiinnostuksen mukaan kannattaa kuitenkin kehittää jotain mielenkiinnon kohdetta, sillä se varmasti palkitsee ja antaa paljon takaisin, Päivi Huhtamaa suosittelee.

​​​​​​​

SATAKUNNAN OSUUSKAUPPA

• 70 000 asiakasomistajan omistama itsenäinen liikeyritys

• toimiala: market- ja tavaratalokauppaa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa, auto- ja autotarvikekauppaa sekä hotelli- ja ravintolatoimintaa

• liikevaihto: 318 M EUR (2019)

• henkilöstön määrä: 1 200 henkilöä

• satakunnanosuuskauppa.fi


Satakunnan kauppakamarilehden 3/2020 artikkeli.