02.12.2022 13:03
Ravitse työkykyä
Ruokailutottumuksilla on iso merkitys aivoterveyteen ja sen myötä työkykyyn. Kun organisaatioissa tähdätään kasvuun, on syytä suunnata katseet myös henkilöstön hyvinvointiin.
Eat@Work-hankkeen projektitutkijat Juha Harttunen (vas.) Susanna Kunvik ja Juha Puustinen haluavat vaikuttaa työhyvinvointiin luotettavan ravitsemustieteen avulla.
kuva Mika Haavisto
Vain noin joka viides suomalainen syö suositusten mukaisesti. Lisäksi länsimaista ruokavaliota noudattavilla on 58 prosenttia suurempi riski sairastua masennukseen. Nämä ovat tutkimuksiin perustuvia faktoja, joita Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Eat@Work-hanke haluaa päästä muuttamaan.
– Ravintoaineet vaikuttavat suoliston kautta aivojen terveyteen ja mielialaan. Suolistobakteerien muodostamat välittäjäaineet vaikuttavat aivojen toimintaan ja säätelevät ihmisen stressitasoa, kertoo neurologi Juha Puustinen.
Kaksivuotisen hankkeen toiminta perustuu tutkittuun ja luotettavaan ravitsemustieteeseen. Hankkeessa mukana oleville organisaatioille tarjotaan yksilöllistä ohjausta ja kokonaisvaltaista polkua kohti parempia ruokailutottumuksia.
– Kun ravinnolla on näin merkittävä vaikutus olotilaamme, on hienoa, että voimme kääntää suunnan parempaan muuttamalla ruokailutottumuksiamme. Työhyvinvointiin on mahdollista vaikuttaa pienilläkin muutoksilla, iloitsee tutkija ja hankkeen ravitsemusasiantuntija Susanna Kunvik.
Eat@Work tähtää pieniin, mutta pysyviin muutoksiin.
Eväät työhyvinvointiin
Yritysten kasvutavoitteet saattavat vaatia lisäresursointia, mutta myös olemassa olevan henkilöstön hyvinvoinnin vaalimista. Ravitsemus nousee suureen arvoon, kun ennakoidaan ja minimoidaan terveysriskejä.
– Hyvinvoinnin peruspilarien, kuten unen, liikunnan ja ravinnon tulee olla tasapainossa. Ravitsemus on tärkeä osa työhyvinvointia, ja hankkeen tarkoituksena on saada aikaan yksilöllisiä ja pysyviä muutoksia, painottaa Kunvik.
Eat@Work-hankkeessa mukana olleen Plusprintin elokuussa saadut loppumittaustulokset kertovat ravitsemustiedeoppien tuottaneen jo vajaassa puolessa vuodessa merkittäviä positiivisia tuloksia.
– Ravitsemustiedon levittäminen saattaa olla jopa ratkaisu kasvavaan osaajapulaan. Pidetään siis huolta omistamme, totesivat Plusprintin hallituksen puheenjohtaja Tommi Laaksonen ja toimitusjohtaja Jari Kuivalainen.
Aivoille energiaa
Optimaalisen energiatason ja vireyden ylläpitäminen vaatii säännöllistä ateriarytmiä. Kunvikin mukaan liian harvoin syödyt ateriat johtavat turhan suureen energiansaantiin, joka puolestaan aiheuttaa väsymystä.
– Kun aamiainen korvataan valtavalla lounaalla, saattaa iltapäivällä työnteko tuntua raskaalta ja väsyttävältä, Kunvik kertoo.
Aivot tarvitsevat toimiakseen vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja rasvahappoja. Hyvänlaatuista, pehmeää rasvaa tarvitaan hermosolujen rakennusaineeksi, sillä aivot ovat 60-prosenttisesti rasvaa.
– Täydellistä aivoruokaa tarjoilee muun muassa rasvahappoja sisältävä kala. Lisäksi kasvikset, hedelmät ja marjat pitävät sekä aivot että sydämen tyytyväisinä, mainitsee Puustinen.
Lounas osana työhyvinvointia
Lounashetken pitäminen työpäivän aikana on tärkeää sekä palautumisen että vireyden kannalta. Myös lounaan ravintosisältöä on syytä miettiä, jotta energiatasot pysyvät optimaalisina loppupäivän ajan. Kuparin Helmi -ravintola tarjoilee runsaalla lounasvalikoimallaan virtaa asiakkaidensa työpäiviin.
– Kun aloitimme Kupariteollisuuspuistossa kahdeksan vuotta sitten, muutimme vanhan lounasruokailun konseptin kokonaan. Poistimme annosrajoitteet, lisäsimme kasviksia ja toimme mukaan kevyempiä vaihtoehtoja, kuten salaattibaarin. On tärkeää kuunnella toiveita ja tehdä yhteistyötä asiakkaan kanssa. Siinä me olemme mielestäni onnistuneet, ravintolapäällikkö Sanna Saikkonen kertoo.
On hyvä muistaa, että lounasruokailu on työhyvinvointia parhaimmillaan.
Luvata Pori Oy:n HR-päällikkö Pilvi Aalto on ollut yhteistyöhön tyytyväinen ja arvostaa paikallisen toimijan palvelua.
– Meille ruuan kotimaisuus ja paikallisuus on tärkeää. Kuparin Helmi tarjoaa työntekijöillemme päivittäin suuren valikoiman laadukasta ruokaa, jonka voi halutessaan syödä paikan päällä tai ottaa mukaan, mainitsee Aalto.
Satakunnan kauppakamarilehden 4/2022 artikkeli