Rakkaudesta Satakuntaan

Satamaidon toimitusjohtaja Anniina Honkanen uskoo vastuullisuuden kannattelevan maitoalaa myös tulevaisuudessa.

KOULUTUS
Elintarviketieteiden maisteri. ”Opiskelin Helsingin yliopistossa ja aloitin myös työurani pääkaupunkiseudulla elintarviketeollisuuden parissa.”

JOHTAMISESSA TÄRKEINTÄ
”Hyvä johtaminen lähtee kuuntelemisesta ja vuorovaikutuksesta. Minun tehtäväni on asettaa tavoitteita ja sen jälkeen mahdollistaa ihmisten onnistuminen tarjoamalla tuki ja työkalut työhön.”

MERKITTÄVIN ASKEL URALLA
”Eteneminen Satamaidon toimitusjohtajaksi. Paljon on vielä opittavaa ja työtä tehtävänä, mutta se työ on todella palkitsevaa.”

MOTTO
”Pitää keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa.”

Kuva Veera Korhonen.


Pari vuotta sitten Satamaidon toimitusjohtajana aloittanut Anniina Honkanen on työskennellyt elintarvikealalla jo 20 vuoden ajan. Porilaissyntyinen Honkanen opiskeli elintarviketiedettä Helsingin yliopistossa ja on tehnyt töitä ruoantuotannon parissa muun muassa Raisio Yhtymällä.

Takaisin Poriin Honkasen toi rakkaus kotiseutuun. Satamaidolla hän aloitti seitsemän vuotta sitten tuotekehityksen parissa, minkä jälkeen alkoivat meijerin muuttoon liittyvät tehtävät. Siirtyminen Porista Ulvilaan opetti Honkaselle paljon ja se näkyy myös hänen johtamistavassaan.
– Haluan, että koko organisaatio on mukana kehityksessä. Minun tehtäväni on asettaa tavoitteita ja antaa työkalut niiden saavuttamiseen, mutta vastuu omasta työstä on jokaisella itsellään.

Eniten Honkanen nauttii, kun näkee ihmisten onnistuvan. Parhaita ovat ne hetket, kun saadaan jotain yhdessä valmiiksi.

VASTUULLISUUS AVAINASEMASSA

Maitoalan toiminta on Honkasen mielestä mainettaan parempaa. Haasteiden ratkaisemiseksi hän peräänkuuluttaa tekoja koko tuotantoketjulta.
– Suomalaisessa maidontuotantoketjussa vastuullisuus näkyy monella tapaa. Siihen kuuluu niin eläinten hyvinvoinnin parantamista kuin ilmakehän hiiltä sitovien nurmien kasvattamista ja käyttöä rehuna.

Tuotteiden pidempi säilyvyys ja maitopurkkien kierrätettävyys vähentävät ruokahävikin ja jätteen määrää.
– Kokonaisuuteen kuuluvat myös työpaikkojen tarjoaminen, paikallisesta ruuantuotannosta huolehtiminen sekä maaseudun hyvinvointi, Honkanen muistuttaa.

Satamaitoa eteenpäin vievät uudistukset sekä asiakkaiden toiveiden huomioiminen. Meijeri pyrkii elämään tässä ajassa, kuuntelemaan asiakkaita ja kehittämään toimintaa sen mukaisesti.
– Satamaidolla on pitkät perinteet ja haluamme olla maakunnan oma meijeri myös tulevaisuudessa. Se tarkoittaa vastuun kantamista myös osuuskunnan elinvoimaisuudesta, Honkanen kuvailee.

Avoimuus ja vastuullisuuden kehittäminen ovat Satamaidolle tärkeitä arvoja, joita on edistetty muun muassa Satafoodin Elinvoimaa ja hyvinvointia maatiloille -hankkeen myötä.
– Valikoimaamme tulivat vuoden alusta vapaan lehmän maidot. Ne ovat hyvä esimerkki Satakunnan elinvoimaisesta maidontuotannosta nyt ja tulevaisuudessa: pelkkää hyvää, kuten uusi sloganimmekin toteaa, Honkanen päättää.


Satakunnan kauppakamarilehden 1/2020 artikkeli.