Q & A asiantuntijalta: Välitysmenettely

Satakunnan kauppakamarilehden 2/2025 artikkeli I Q & A ASIANTUNTIJALTA

KYSYMYS: Mitä on hyvä tiedostaa, jos yrityksen sopimuksiin kirjataan riidanratkaisukeinoksi välitysmenettely?

VASTAUS: Välitysmenettely on yritysmaailmassa käytetty riidanratkaisukeino, joka perustuu osapuolten väliseen välityssopimukseen tai -lausekkeeseen. Se poikkeaa monelta osin yleisestä tuomioistuinmenettelystä (käräjäoikeus jne.).

Yksi keskeisimmistä eroista verrattuna yleiseen tuomioistuinmenettelyyn on välitysmenettelyn ja tuomion luottamuksellisuus. Tämä on hyvä pitää mielessä erityisesti pohdittaessa, millaisia vaikutuksia julkisilla riidoilla voi olla yrityksen maineeseen tai brändiin.

Välitysmenettely on usein selvästi joutuisampi tapa ratkaista riidat kuin yleinen tuomioistuinmenettely. Tämä johtuu pääosin siitä, että välitysmenettelyn lopputuloksena annettava välitystuomio on lopullinen ja täytäntöönpanokelpoinen – valitusmahdollisuutta ei ole. Välitysmenettely kestää yleensä noin 3–9 kuukautta, kun taas tuomioistuinmenettely voi usein venähtää vuosien mittaiseksi.

Välitysmenettely on yritysmaailmassa käytetty riidanratkaisukeino, joka perustuu osapuolten väliseen välityssopimukseen tai -lausekkeeseen.

Ville Kotka, asianajaja, partner I Kuva: Anssi Koskinen

Välitysmenettelyn joutuisuus vähentää myös sen kokonaiskustannuksia. Välitysmenettelyä pidetään usein yritysten piirissä kalliina riidanratkaisukeinona välimiesten palkkioiden vuoksi, mutta todellisuudessa kustannukset ovat varsin samaa tasoa tuomioistuinmenettelyn kanssa valitusmahdollisuuden puuttumisen vuoksi. Välitysmenettelyn joutuisa eteneminen edellyttää kuitenkin riittävää resursointia osapuolilta asiamiehineen, ja välitysmenettelyn alussa kustannuksia syntyy hakemusmaksusta sekä kuluennakoista.

Välitysmenettelyn tuomarit (välimiehet) ovat tyypillisesti paremmin perehtyneitä käsiteltävien riitakysymysten juridiikkaan kuin yleisten tuomioistuinten tuomarit, kun taas todistelun arvioinnissa yleisten tuomioistuinten tuomarit ovat harjaantuneempia.

Etenkin yritysten sopimussuhteissa, joissa kansainvälisluonteiset riidat voivat tulla kyseeseen, tuo välitysmenettely mukanaan huomattavan edun. Välitystuomiot ovat yleisten tuomioistuimien antamiin tuomioihin verrattuna selvästi laajemmin täytäntöönpantavissa ulkomailla.

Mikäli välitysmenettelyä halutaan hyödyntää, on yrityksen sopimukseen sisältyvän välityslausekkeen huolellinen muotoilu tärkeätä. Välityslausekkeesta tulisi ilmetä ainakin välitysmenettelyyn sovellettavat säännöt, välitysoikeuden kokoonpano sekä menettelyn paikka ja kieli. Näiden yksityiskohtien kirjaamisen avulla vältetään mahdolliset riitaisuudet itse välitysmenettelyn toteutuksesta.


Ville Kotka, asianajaja, partner


Tällä palstalla kokenut asiantuntija vastaa jäsenten kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi: satakunnankauppakamarimedia.fi >> Vinkkaa hyvä juttuaihio!