Q & A asiantuntijalta

KYSYMYS: Mitä tulee ottaa huomioon, jos haluaa sähköautojen latauspisteen taloyhtiöön tai yritykselle?

VASTAUS:

Latauspistehanketta on syytä pohtia erityisesti, mikäli taloyhtiön tai yrityskiinteistön lähitulevaisuudessa odottaa jokin peruskorjaus, kuten putkiremontti, ulkovalaistuksen tai asfaltoinnin uusinta. Isojen remonttien yhteydessä kannattaa muutenkin harkita sähköverkon kunnostamista.

Etenkin vanhoissa taloyhtiöissä lämmitystolppien sähköjärjestelmä ei välttämättä riitä latauspisteille. Kustannustehokkain ratkaisu voi olla erillisen liittymän ottaminen latauspisteelle. Tällä ratkaisulla on myös helppo kohdistaa kustannukset latauspisteiden käyttäjille. Tosin on hyvä muistaa, että kiinteistöjen liittymissä on usein huomioitu tehon kasvu eikä muutaman lämmitystolpan muuntaminen latauspisteiksi vielä vaadi mittavia muutoksia sähköjärjestelmään.

Jussi Järvinen, Pori Energia Sähköverkot Oy

Taloyhtiöissä kannattaa miettiä, voidaanko naapuritaloyhtiön kanssa ottaa yhteinen sähköliittymä latauspisteitä varten. Kustannuksia voidaan näin jakaa liittymän rakentamisen ja muiden kulujen osalta.

Kiinteistön sisäiseen sähkösuunnitteluun ja ajoneuvojen latauspisteiden suunnitteluun on ensiarvoisen tärkeää palkata asiantunteva sähkösuunnittelija. Hyvä suunnittelija huomioi kiinteistön pääsulakekoon suunnitelmissaan.

Pori Energia Sähköverkot palvelee kaikissa sähköliittymäasioissa, niin suunnittelijoita kuin taloyhtiöitä ja yrityksiäkin. Meiltä saa apua, kun mietitään, onko järkevin ratkaisu kiinteistön pääsulakekoon kasvattaminen, erillinen uusi liittymä vai liittymäkaapelin vahvistaminen.


Satakunnan kauppakamarilehti 3/2021 artikkeli