Q & A asiantuntijalta: Ravitsemus työelämässä

Satakunnan kauppakamarilehden 4/2025 artikkeli I Q & A ASIANTUNTIJALTA

KYSYMYS: Miksi työelämässä on tärkeää kiinnittää huomioita ravitsemukseen?

Susanna Kunvik, erikoistutkija, elintarviketieteiden tohtori, Satakunnan ammattikorkeakoulu

Kuva: Lotta-Emilia Hakkarainen

VASTAUS: Ravitsemus vaikuttaa työntekijän työkykyyn ja hyvinvointiin sekä pitkällä aikavälillä että päivittäin. Terveyttä edistävällä ruokavaliolla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia, ja vahvistaa työikäisten terveyttä ja toimintakykyä. Monipuolinen ravinto tukee aivojen terveyttä, kognitiota ja mielen hyvinvointia. Työpäivän aikana ravitsemus on kuin moottorin polttoaine: sen laatu ja määrä ratkaisevat, kulkeeko kone tasaisesti vai nykien.

Kansalliset ravitsemussuositukset antavat mallin tutkittuun tietoon perustuvasta terveyttä ja työkykyä edistävästä ruokavaliosta. Se sisältää runsaasti ja monipuolisesti täysjyväviljavalmisteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä palkokasveja ja kalaa, pehmeitä rasvoja sekä kohtuullisesti rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita. Riittävä juominen tukee jaksamista ja keskittymistä, sillä pienikin nestehukka voi aiheuttaa työpäivän aikaista ”aivosumua”.

Ravitsemus vaikuttaa työntekijän työkykyyn ja hyvinvointiin sekä pitkällä aikavälillä että päivittäin.

Säännöllinen ateriarytmi pitää yllä vireystilaa, auttaa kehoa säätelemään nälkää ja kylläisyyttä sekä vähentää napostelua. Kun syö 3–5 tunnin välein ja hyödyntää lautasmallia aterian koostamisessa, annoskoot pysyvät sopivina ja vireystila hyvänä läpi työpäivän. Se tarkoittaa noin 4–6 ateriaa päivässä: aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala sekä 1–2 välipalaa.

Myös työyhteisön ja työnantajien näkökulmasta ravitsemukseen panostaminen on kannattavaa. Työpaikkaruokailun laatu, ruokataukojen mahdollistaminen ja hyvät ruokailutilat ovat keinoja tukea henkilöstön työkykyä sekä hyvinvointia. Ruokatauko ei ole pelkkä tankkaus, vaan hetki palautua ja vahvistaa työyhteisön sosiaalisuutta.

Lisää aiheesta: ravi.samk.fi

Susanna Kunvik
erikoistutkija, elintarviketieteiden tohtori
​​​​​​​Satakunnan ammattikorkeakoulu


Tällä palstalla kokenut asiantuntija vastaa jäsenten kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi: satakunnankauppakamarimedia.fi >> Vinkkaa hyvä juttuaihio!