Pori Energia investoi Isosannan sähköaseman uusimiseen

Pori Energia investoi Isosannan sähköaseman uusimiseen. Sähköaseman uusimisella yhtiö varmistaa Porin keskustan ja Pohjois-Porin luotettavan sähkönsaannin tulevaisuudessa. Projektin pääurakoitsijana toimii Caverion Industria Oy.

Vaihe: Valmis
aikataulu: Valmistunut loppuvuodesta 2022
Investoinnin arvo: Noin 4,5 miljoonaa

Kuva Pori Energia 24.2.2021

Isosannan sähköaseman saneerauksessa aseman kaikki nykyiset laitteet uusitaan. Asema on remontoitu viimeksi 1970-luvulla ja nyt asemalla on taas edessään uusi isompi saneeraus, sillä sähköaseman komponentit pitää vaihtaa 40–50 vuoden välein. Asemalle mietittiin aluksi myös vaihtoehtoisia sijainteja, mutta lopulta nykyinen sijainti osoittautui parhaaksi.


Projekti on hyvin poikkeuksellinen, koska kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja sijaitsee Porin keskustassa. Sähköasema on rakennettu vuonna 1939 ja se on arkkitehti A.H. Gunnar Aspelinin suunnittelema. Aspelin oli merkittävä teollisuus rakennusten suunnittelija 1920-1940-luvuilla. Punatiilinen sähköasema onkin merkittävä osa Porin teollisuuden ja sähkölaitoksen historiaa. Rakennus lisättiinkin suojeltujen rakennusten listalle sekä inventoitiin ennen saneerauksen alkua. Remontissa rakennuksen sisätilat uusitaan ja ulkokuori saneerataan muistuttamaan alkuperäistä muotoaan.

Lähteet: Pori Energia.fi