Poikkeusoloissa perusasiat korostuvat

Työterveydessä näkyvät koronan monet kasvot. Osa asiakkaista painii lomautusten kanssa ja osa toimii etäällä.

Toisilla kiire ja kysyntä ovat entisellään, ehkä jopa lisääntyneet. Kaikkiin vaikuttaa normaalista poikkeava sosiaalinen etäisyys joko työssä tai vapaa-ajalla.
– Tilanne on kestänyt pitkään, ja kriisi saattaa pitkittyä
edelleen. Ajatusten kanssa ei kannata jäädä yksin, jos tuntuu, ettei jaksa. Työterveyshuolto on tarvittaessa apuna. Apua kannattaa pyytää varhaisessa vaiheessa, sanoo Terveystalon Porin seudun aluejohtaja Kimmo Aho.

Uutisoinnin ja rajoitetun elämän keskellä tunneskaala saattaa vaihdella: toisena hetkenä pelottaa kaikki ja toisena luja usko paremmasta on vahva. Terveystalon työterveyshuollon asiakkailla on jo pitkään ollut mahdollisuus etävastaanottoon. Työterveyden ammattilaiset tekevät työtä kaikissa kanavissa: verkon yli, puhelimessa
ja perinteisesti vastaanotolla. Nyt etävastaanoton palveluja on tehostettu ja käyttökin luonnollisesti lisääntynyt.
– Työterveyshuollon perustarve ei ole hävinnyt mihinkään. Edelleen hoidamme perussairauksia normaalisti. Luonnollisesti työ- ja työmatkatapaturmat ovat vähentyneet. Työpaikkaselvitykset ja -käynnit ovat minimissä, Aho kertoo.

Perusohjeet nousevat arvoon arvaamattomaan. Riittävä lepo, säännöllinen ruokailurytmi, mieleinen liikunta ja muu vastapaino työlle turvaavat arjessa jaksamista. Välillä kannattaa pitää taukoa myös tietotulvasta.
– Koronaa tulee nyt joka tuutista. Joka päivä pitäisi antaa aikaa itselleen. Se voi olla ulkoliikuntaa, pihatöitä, lukemista tai mitä muuta tahansa. Tärkeää on löytää palauttavia taukoja. Työpaikoilla tästä on tarpeellista muistuttaa. Toivon, että koronasta seuraa myös hyvää, muistetaan nauttia tavallisen elämän perusasioista.


Satakunnan kauppakamarilehden 2/2020 artikkeli.