Parjattu ja paras muovi

Hukkuuko maailma muoviin? Vai onko muovi välttämätön pakkausmateriaali? Kun mietitään pakkausten ja pakkaamattomuuden hiilijalanjälkeä kokonaisuudessaan, huomataan, että muovi on monessa tapauksessa ekologisin vaihtoehto.

RKW Finlandin tehdas työllistää Porissa 185 ihmistä, ja tuotanto on käynnissä 24/7 vuoden ympäri. Kuvassa Sami Lähteenlahti työssään.

Koivukujan päässä vehreällä tontilla Porin Ulasoorissa sijaitsee RKW Finlandin tehdas, joka on osa saksalaista perheyhtiötä. Ulkona on rauhallista, mutta tehtaassa käy melkoinen kuhina, kun muovia työstetään muun muassa juomapakkausten kalvoksi, multasäkeiksi ja aluskatteeksi omakotitaloihin. Joka päivä pihasta lähtee viisi rekka-autokuormaa valmista pakkausmateriaalia Suomeen ja ulkomaille.
– Vaikka tehtaamme työllistää 185 ihmistä ja tehdas pyörii 24/7 ja 365 päivää vuodessa, meidät tiedetään Porissa melko huonosti. Kun kauppajonossa joskus tulee puheeksi, että olen muovitehtaalla töissä, ihmiset kysyvät, eikö se jo kohta lopeteta, kun muovi kielletään, toimitusjohtaja Pekka Saariluoma naurahtaa.

Kysymys juontaa juurensa keskusteluun, josta olemme saaneet lukea mediasta. Valtamerissä kelluu muovia, ja eläimet kärsivät. Mutta suurin ongelma ei ole muovi materiaalina, vaan ihmisten käyttäytyminen.
– 95 prosenttia kaikesta merien muovijätteestä tulee kymmenestä joesta Aasiassa ja Afrikassa, koska siellä ei ole järjestetty kunnollista jätehuoltoa. Mutta muovi ei suinkaan ole ainoa jäte maailmassa. Merien roskaantumisen ytimessä on vanha sanonta “poissa näkyvistä, poissa mielestä”. Muovilla on se ominaisuus, että se kelluu. Kaikki se jäte, mikä on nesteenä tai uponnut pohjaan, ei nouse keskusteluun, Saariluoma sanoo. Keskustelussa ei myöskään huomioida sitä, että usein muovi on kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto, kun mietitään tuotteiden pakkaamista tai pakkaamattomuutta.
– Vaikka me emme Porissa tee elintarvikepakkauksia, on siltä alalta olemassa muutama hyvä tutkimus. Esimerkiksi yhden syömättä jääneen leipäpalan hiilijalanjälki on suurempi kuin muovipakkauksen, johon leipä on pakattu. Entä jos kaikki pullotettu vesi pakattaisiin lasiin? Kuinka paljon lisääntyisi kuljetusten paino ja tätä myöden polttoainekustannukset? kehityspäällikkö Hannu Hirvi kyselee.


Kierrätysmuovin kysyntä kasvaa

Muovin ympäristöystävällisyydestä käytyyn keskusteluun liittyy olennaisesti myös muovin laatu ja kierrätettävyys. Porin tehtaalla käytetään vain ja ainoastaan polyeteeniä eli PE-muovia, josta muodostuu palaessa hiilidioksidia ja vettä.
– Lisäksi me olemme Porissa muovin kierrättämisessä edelläkävijöitä. Kaikki hylkymuovi, joka tehtaassamme syntyy, kierrätetään ja käytetään uudelleen. Ostamme myös vuosi vuodelta yhä enemmän kierrätysmuovia, Pekka Saariluoma toteaa.
Suomessa on monin paikoin siirrytty muovinkeräykseen energiajätekeräyksen sijaan. Kotitalouksista kierrätetty muovi kuljetetaan Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle, jossa siitä valmistetaan muovigranulaattia. RKW käyttää granulaattia kierrätystuotteidensa raaka-aineena.
– Asiakkaat haluavat yhä enemmän kierrätysmuovista tehtyjä tuotteita. Esimerkiksi juomateollisuuden ryhmäpakkaukset pakataan jo osin 100-prosenttiseen kierrätysmuoviin. On kuitenkin harmillista, että vain osa käytössä olevasta muovista päätyy kierrätykseen. Jo nyt haasteena on saada kierrätysmuovia niin paljon kuin sitä menisi. Tähän peilaten me Ulasoorissa katsomme luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Muovista käytävä keskustelu on meille mahdollisuus, ei uhka, Saariluoma kiteyttää.


Muovigranulaattia käytetään kierrätystuotteiden raaka-aineena.

Kestävää kehitystä uudessa tehtaassa

Syömättä jääneen leivän hiilijalanjälki on isompi kuin pakkauksen.

RKW:n Porin toimipisteelle myönnettiin konsernin kestävän kehityksen palkinto vuoden 2018 saavutuksista. Porissa tulokset paranivat eniten edeltävästä vuodesta.
– Palkintoon mitataan esimerkiksi energiankulutusta, tuotettujen muovikalvojen paksuutta, kierrätysmuovin osuutta ja työturvallisuutta, toimitusjohtaja Pekka Saariluoma luettelee.
Työturvallisuuteen on tehtaassa kiinnitetty erityistä huomiota analysoimalla työpisteiden turvallisuutta ja kouluttamalla henkilöstöä.

Toinen merkittävä asia on tehtaan laajennus, jonka rakennustyöt ovat käynnissä parhaillaan. Uusi tehdas on investointi kestävään kehitykseen, sillä siellä keskitytään entistä ympäristöystävällisempien tuotteiden valmistukseen. Tehtaan tuotanto käynnistyy joulukuussa.
– Tuotteet ovat ohuempia, ja ne sisältävät enemmän kierrätysmuovia. Uusi tehdas on myös energiatehokkaampi eli uudet koneet käyttävät vähemmän sähköä, Saariluoma sanoo.


Teksti Katri Mäenpää Kuvat Veera Korhonen