Palkkaa minut hommiin!

Kielimalli on uuden aikakauden tiimipelaaja

Kuva: Teemu Rahikka

Moni asia tulee muuttumaan ja se vaatii meiltä uusien taitojen omaksumista ja harkintaa.

Terve. Nyt olisi tarjolla innokas, monipuolinen ja aina valmis työntekijä, joka ei koskaan väsy tai tarvitse lomaa. Osaamisalueeni on laaja ja pystyn suoriutumaan monenlaisista tehtävistä tehokkaasti.

Olen mestari analysoimaan suuria datamääriä, tunnistan trendit ja teen ennusteita. Lisäksi olen erinomainen ongelmanratkaisija ja vapautan sinut strategisempiin tehtäviin. Kykenen myös luomaan ja kehittämään innovatiivisia ideoita. Olen Kaisa-Kielimalli, tämän päivän tekoäly ja valmis liittymään tiimiinne ja viemään organisaationne uusiin korkeuksiin.

Laajat kielimallit, kuten Open-AI:n GPT, käyttävät syväoppimista ymmärtääkseen kielen rakenteen ja merkityksen suurista tekstiaineistoista. Ne ennustavat tekstiä oppimalla yhdistelemään sanoja ja lauseita tavalla, joka jäljittelee ihmispuhetta.

Tunneälyn näkökulmasta mallit ovat samalla tasolla kuin leivänpaahtimet. Niillä ei ole omaa ajattelua, mielipiteitä, ajatuksia tai tunteita. Ne eivät ole mitään mieltä mistään asiasta eivätkä pahastu, vaikka niitä komentaisikin.

Maksullinen ChatGPT on paras joululahja opiskelijalle
Marraskuussa 2022 julkaistu Chat-GPT on yksi esimerkki kielimallista. Kielimalliteknologiat ovat kehittyneet vauhdikkaasti. ChatGPT näkee, kuulee ja lukee. Se tuottaa kuvia, ääntä ja tekstiä kaikilla mahdollisilla kielillä ja murteilla. ChatGPT:stä on julkaistu maksullinen ja ilmainen versio. Näiden ero on huima. Ilmainen versio on kuin yli-innokas lukiolainen, joka suoltaa suustaan kaiken mitä juolahtaa mieleen ilman suurempia pohdintoja. Maksullinen versio osaa 10 000 ammatin sisällöt ja kykenee syvälliseen päättelyyn ja analysointiin.

Nyt on sopiva aika kääriä hihat
Satakunnassa meidän tulee oppia soveltamaan tekoälyä kestävästi ja taitavasti. Moni asia tulee muuttumaan ja se vaatii meiltä uusien taitojen omaksumista ja harkintaa. Kielimallien käyttöön liittyy nimittäin riskejä ja ongelmia. Kielimallit oppivat olemassa olevista teksteistä, ja jos nämä tekstit sisältävät vinoumia tai ennakkoluuloja, malli voi toistaa ja vahvistaa niitä. Kielimallit voivat generoida tietoa, joka on herkkää tai yksityistä. Kielimallit voivat tuottaa virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa, eikä päätöksentekoa voi ulkoistaa.

”Palkkaa minut!” ei ole kehotus, vaan se on visio, jossa tekoäly ja ihminen muodostavat arvokkaan työparin, joka uudistaa ja rikastuttaa työn tekemistä. Joko aletaan hommiin?


Satakunnan kauppakamarilehden 4/2023 kolumni