Ota IT-teknologian koko potentiaali käyttöösi

Satakunnan kauppakamarilehti 2/2019 pääkirjoitus, kuva Veera Korhonen

Harva yritys on edennyt digitalisaatiossa niin pitkälle, että pystyisi hyödyntämään kerättyä ja käsiteltyä tietoa uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Digitalisaatio pomppaa esiin eri foorumien agendoilla jopa väsymiseen asti. IT-teknologiaa on käytössä kaikkialla, niin suurissa kuin pienissäkin yrityksissä ja organisaatioissa. Sitä kuitenkin hyödynnetään osana liiketoimintaa hyvin vaihtelevasti kunkin yrityksen tarpeen, investointien ja kykyjen mukaan. Yksinkertaisimmillaan yritykseltä löytyy nettisivut ja sähköpostiosoite. Meidän on pitänyt mukautua digitalisaatioon, sillä myös asiakkaat, kumppanit ja kilpailijat tekevät niin.
Hieman pidemmälle viedyllä digitalisaation hyödyntämisen tasolla haetaan säästöjä. Käytännössä siis korvataan aiemmin käsin hoidetut työvaiheet automatisoimalla ohjelmistojen käyttö paikasta ja ajasta riippumattomaksi. Valitettavan usein nämä ratkaisut jäävät kuitenkin pelkän manuaalisen työn korvaamiseksi, eikä missään vaiheessa investointeja mietitä, kuinka koko prosessi olisi järkevintä hoitaa alusta loppuun. Kaikille tuttu ctrl-C ctrl-V, eli oma työmme, on edelleen käytetyin liitäntä kahden ohjelmiston välillä. Tällöin tiedon automatisointi, jatkojalostaminen ja hyödyntäminen jää puolitiehen. On kuin hankkisit pyörän päästäksesi nopeammin, mutta ajamisen sijaan talutat sitä eteenpäin.
Harva yritys on edennyt digitalisaatiossa niin pitkälle, että pystyisi hyödyntämään kerättyä ja käsiteltyä tietoa uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Automatisoimalla ja jatkojalostamalla saamme riittävän laadukasta informaatiota, josta voimme kehittää uuden palvelun tai löytää uuden asiakassegmentin. Joten investoi aikaa noustaksesi pyörän päälle ja opettele ajamaan sitä.

Hyvää pyöräilykevättä!

MIKKO HÖRKKÖ
digitalisaatiovaliokunnan vpj., Satakunnan kauppakamari
toimitusjohtaja, Elinar Oy Ltd
" Harva yritys on edennyt digitalisaatiossa niin pitkälle, että pystyisi hyödyntämään kerättyä ja käsiteltyä tietoa uuden liiketoiminnan kehittämiseen."