Onnistuminen edellyttää innostamista

Petri Paajanen on tottunut katsomaan tulevaisuuteen. Pori Energian uusi toimitusjohtaja uskoo, että menestyminen ei katso yrityksen kokoa.

Koulutus
Tekniikan tohtori, Tampereen teknillinen yliopisto 2012
Tekniikan lisensiaatti, Tampereen teknillinen yliopisto 2008
Tuotantotalouden diplomi-insinööri, Tampereen teknillinen yliopisto 2003
Sähkövoima- ja automaatiotekniikan insinööri, SAMK 2001
Erityistä: Koko korkeakoulutuspolku Porissa!

Ensimmäinen työpaikka
Tutkija ja projektipäällikkö Project Manager's Personal Mastery -projektissa Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikössä.

Merkittävin askel uralla
Aloitti Pori Energian toimitusjohtajana lokakuussa 2019.

Motto
Tulevaisuus luodaan yhdessä.

Jos Petri Paajanen olisi sarjakuvahahmo, hänen päänsä päälle syttyisi energiansäästölamppu heti, kun puheenaiheena on energia-alan tulevaisuus.
– Kilpailutilanne muuttuu, kun sähkönmyyntiyhtiöt yhdistävät toimintojaan ja syntyy jatkuvasti isompia yhtiöitä. Hajautetun tuotannon myötä ihmisistä tulee omavaraisempia energiansa tuottamisessa. Erilaiset tekoälyratkaisut helpottavat energian säästämistä esimerkiksi lämmitystä ohjaamalla, Paajanen listaa esimerkkejä.

Entistä parempia ratkaisuja kaipaa kiireesti myös maapallo. Asiakkaiden kiinnostus ympäristöasioihin onkin kasvanut merkittävästi Paajasen uran aikana. Yhä useampi tekee ratkaisuja muilla kuin hintakriteereillä, mitä edesauttaa esimerkiksi aurinkosähköön liittyvän tekniikan vuosi vuodelta edullisempi hinta.
– Kehitys on positiivista ja avaa yhtiöille mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan. Tekniikkaa on jo maailma täynnä. Enemmän on kyse siitä, kuka hyödyntää sitä parhaiten asiakkaiden hyväksi.


Kulmahuone jää tyhjäksi

Vielä opiskelemaan lähtiessään kankaanpääläinen Paajanen ei haaveillut ison energiayhtiön johtajan roolista. Ihmisten johtaminen alkoi kiinnostaa tuotantotalouden opintojen aikana.
– Johtaminen on vaativaa hommaa, mutta samalla tosi hauskaa. Olen aina halunnut rakentaa henkilöstöön vahvan luottamuksen ja panostaa vuorovaikutukseen. En jatkossakaan linnoittaudu kulmahuoneeseen, Paajanen hymähtää ja tietää mistä puhuu.

Hänen johdollaan Lammaisten Energia panosti etujoukoissa aurinkoenergiaan – tuloksena SUN-aurinkosähkön palkintosija Energiateollisuuden Vuoden ilmastoteko 2016 -kilpailussa. Vatajankosken Sähkön unelma Suomen älykkäimmästä energiayhtiöstä taas on tuottanut monta konkreettista innovaatiota Kankaanpään älyladusta tekoälypohjaiseen lämmityksen säätelyyn.

– Kokemukset osoittavat, mikä voima sillä on, kun kaikki saadaan innostettua mukaan. Onnistuminen ei silloin katso yrityksen kokoa, vaan pienestäkin yhtiöstä voi löytyä valtakunnallisesti kiinnostavia asioita.

Samaan hengenvetoon Paajanen toteaa, että Pori Energian toimitusjohtajaksi siirtyminen on iso askel.
– Kun ison yhtiön hallitus valitsee tällaiseen hommaan, tietää tehneensä elämässä oikeita asioita. Uskon, että Porilla on kaikki mahdollisuudet olla vahvasti mukana meneillään olevassa energiamurroksessa.