Muovinaattori vie Suomen modernin muovinkierrätyksen kärkeen

Lineaaritalouden aika on ohi, kiertotalouden aika on täällä. Lassila & Tikanojan Merikarvian kierrätyslaitoksella on otettu käyttöön Suomen modernein jätemuovin käsittelylinjasto.

Muovinaattorin uudenlaisen pesutekniikan ansiosta entistä likaisempia ja haasteellisempia muovilaatuja on mahdollista käsitellä.
– Aiemmin nämä muovit ovat päätyneet poltettaviksi tai ulkomaille. Muovinaattorin avulla uusioidun muovin määrää saadaan kasvatettua ja laatua voidaan parantaa, L&T:n toimitusjohtaja Eero Hautaniemi kertoo.
Merikarvialla prosessoidaan teollisuuden ylijäämä- ja hylkymateriaaleja sekä teollisuuden kuljetuslaatikoita uusioraaka-aineeksi. Linjastoilta syntyy yli 100:aa erilaista uusiomuoviraetta, joita hyödynnetään pääosin kotimaisessa muoviteollisuudessa.
– Tullessani alalle vuonna 1992 puhuttiin jätehuollosta, siisteyden parantamisesta ja hygieniauhan torjumisesta. Silloin kaikki arvokkaat raaka-aineet olivat sekaisin jäteastioissa ja päätyivät kaatopaikoille. Nyt puhutaan kiertotaloudesta, jossa jäteastian sisältö on muuttunut arvokkaaksi raaka-aineeksi. Merikarvialla ollaan tämän kehityksen kärjessä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Kyse on eettisesti hyvin kestävästä toiminnasta ja merkittävästä materiaalitehokkuudesta, luonnehtii L&T:n Ympäristöpalveluiden liiketoimintajohtaja Petri Salermo.


Suomessa muovia palaa sekajätteen joukossa keskimäärin 200 000 tonnia vuodessa. Tämä aiheuttaa rutkasti päästöjä. Sitäkin merkittävämpi ongelma on, että muovin päätyessä poltettavaksi neitseellisistä raaka-aineista valmistettu materiaali hukataan. Tutkimusten mukaan yksi tonni kierrätysmuovia säästää 22 tynnyriä öljyä ja 2 000 kiloa päästöjä neitseellisesti valmistettuun muoviin verrattuna. Muovinaattori pystyy käsittelemään 20 tonnia kierrätysraaka-ainetta vuodessa, eli vuosittain se säästää 440 000 tynnyriä öljyä ja 40 miljoonaa kiloa päästöjä.