LIFESTYLE: Metsä on luonnon aarreaitta

Metsästyksessä ja keräilyssä tärkeintä on kunnioitus luontoa kohtaan. Arvostus ja kunnioitus kasvavat entisestään, kun itse kerää antimet ja pääsee nauttimaan niistä valmistetusta lopputuloksesta. Se on elämystä elämyksen perään.

KOKONAISVALTAISUUTTA
Kyllä metsä aina velkansa maksaa, on tuttu sanonta Buccon ravintoloitsijalle ja kokille Jani Lehtiselle. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että metsää pitää ennen kaikkea arvostaa. Sieltä ei voi vain ottaa.

– Harrastan itse metsästystä ja keräilyä, mutta minun mielestäni kaikki alkaa metsänhoidosta. Raivaan ja istutan taimia ja samalla saan todella hyvää hyötyliikuntaa. Kun metsässä kasvavat omat taimet, on metsään henkilökohtainen side. Olen joka vuosi kiinnostunut siitä, miten taimet voivat.


HYVINVOINTIA
Metsässä kulkeminen on terapeuttinen kokemus.

– Kun kuljet metsässä, joka on sijainnut paikallaan tuhansia vuosia, tunnet itsesi pieneksi, Jani Lehtinen sanoo.

Samalla, kun metsässä kulkee, näkee paljon aarteita. Lehtisen metsävuosi on alkanut jo keväällä kuusenkerkkien keräämisellä omasta metsästä. Tämän jälkeen oli ahomansikoiden vuoro, sitten mustikoiden ja puolukoiden.

– Nyt syksyllä on ollut paljon kantarelleja, tatteja ja suppilovahveroita.


ENSILUOKKAISIA ATERIOITA
Vaikka Lehtinen toimii ravintoloitsijana, hän ei metsästä saadakseen raaka-ainetta. Buccossa riistan lihaa kuluu satoja kiloja.

– Jos saan kauden aikana yhden hirven sisäfileen, syömme sen ihan itse. Yleensä valmistamme juhla-aterian. Samalla arvostus ruokaa kohtaan nousee uudelle tasolle. Riistaa voi hyödyntää monella eri tavalla.

– Miltä kuulostaa itse kasvatetuista maa-artisokista ja lähimetsän tateista valmistettu kuohkea keitto, hirvitonnato, fasaaniwallenbergpihvi tai peuranpaisti Dumlegårdenin manteliperunapyreen kanssa?


ELÄIMIÄ JA LIHAA
Metsästyksessä tärkeää on keskittyminen ja turvallisuus. Jokainen on itse vastuussa, kun liipaisimesta vetää.

– Minun mielestäni hölmöintä on metsästää siksi, että haluaa kaataa eläimen. Tärkeää on aina pyrkiä ensiluokkaiseen laukaukseen. Jos ampuu huonoja laukauksia, liha on pilalla ja se harmittaa kaikkia.
Toinen tärkeä asia metsästyksessä ovat kaverit.

– Sillä ei ole väliä, kenen kaato on kyseessä, vaan meillä on aina hyvä fiilis yhdessä. Metsästysretkelle kuuluu myös hyvä ruoka.


Teksti, kuvat Katri Mäenpää

Satakunnan kauppakamarilehden 4/2020 artikkeli.