07.06.2024 10:00
Luonnossa luonnostaan
Voidaan sanoa, että Heikki Vanhatalo syntyi uralleen Suomen Siikaisissa vuonna 1995. Hän toimii lypsykarjatilan isäntänä veljensä Juhon kanssa jo 13. polvessa.
Siikaisten lypsykarjatilalla on pitkät perinteet vuodesta 1662 saakka. Heikki on elänyt luonnossa ja luonnosta syntymästään saakka.
– Kun on saanut elää sekä tehdä työtä omien juurien ja historian keskellä, sitä on oppinut kunnioittamaan kaikkea ympärillä olevaa. Etenekin luontoa. Kun työ tehdään pitkälle luonnonvoimien ehdoilla huomaa vielä herkemmin muutokset, jonka myötä meidän kaikkien pitää toimia kaiken aikaa entistä vastuullisemmin, jotta tila näkee vielä kymmeniä sukupolvia ja voi kehittyä edelleen ajan saatossa, Vanhatalon isäntä pohtii.
Kahdesta en valita
Luonnon oma kiertokulku ohjaa maatilan elämää ja tekemistä. Kevät ja kesä ovat kiireisintä aikaa, jolloin työpäivät venyvät varhaisesta aamusta pitkälle iltaan.
– Kiireisinäkin päivinä pienet hengähdystauot pellon laidalla tai metsässä piristävät. Aina levähdetään, kun on mahdollisuus. Sadepäivät ovat niitä. Vuosi vuodelta huomaan vahvemmin, että luonnon kanssa on hienoa toimia yhteen. Silloinkin, kun sää ei ole toivottu. Olen oppinut, että kahdesta en valita: säästä tai iästä. Asioita, joihin en voi vaikuttaa. Luonto toimii luonnostaa ja sitä kunnioitetaan.
"Metsällä on iso rooli yhteiskunnassamme. Metsä on tärkeä osa sielunmaisemaamme ja on merkittävin luonnonvaramme."
Kestävä ja kannattava elämäntapa
Vaikka työ maatilalla on vahvasti elämäntapa, on se myös nykyisin todellista yritystoimintaa. Kestävää kehitystä ja johtamistaitoja pitää hioa jatkuvasti. Varsinaisten maatilan töiden lisäksi hallinnollista humppaa on riittämiin, joten hyvää hermojen hallintaa vaaditaan tässäkin lajissa.
– Harrastin pitkään salibandya, mutta enää ei aika riitä. Hiihtäminen, lenkkeily ja luonnossa samoilu pitävät kuntoa yllä, mutta riittävä lepo ja muutenkin terveelliset elämäntavat vahvistavat fyysistä sekä psyykkistä kestävyyttä. Irtiottojakin pitää tietysti saada.
Vanhatalon tilalla on tehty kestäviä ratkaisuja jo vuosisatoja, eikä nykytilan isännät aio katkaista hyvän kierrettä.
– Isämme on kertonut tuhat ja yksi tarinaa. Jotta mekin voimme kertoa tarinoita tuleville sukupolville on huolehdittava itsestä, maasta ja taloudesta.
Luonto ruokkii luovuutta
Luonto on ruokkinut suomalaisten mieliä jo aikojen alusta. Metsä tarjoilee
leipää, leikkiä ja luovuutta.
Käpylehmät MM-kisoissa
Kesän ehkä kiinnostavin tapahtuma järjestetään Merikarvialla: käpylehmien MM-kisat. Kesäkuun 8. päivänä Koivuniemen Herran farmilla pidettävät kisat ovat toiset laatuaan. MM-kisat järjestetään osana ”Tehdään hyvää – pidetään hauskaa” -tempausta. Ilmaistapahtuman yhteydessä järjestetään käpylehmien huutokauppa, jolla kerätään varoja UNICEF-toimintaan.
Suomalaista osaamista pellosta pöytään
Leikkuupuimuri kokoaa sadon viljelyksistä sadon talteen. Sampo-Rosenlewin leikkuupuimureita on valmistettu Porissa jo yli 60 vuoden ajan. Leikkuupuimureita valmistettiin ensin suomalaisille pelloilla, mutta nykyään koneita myydään jo yli viiteenkymmeneen maahan.
Merkitystä metsästä
Suomalainen on metsän ympäröimä. Kaksi kolmasosaa maastamme on metsää – eniten Euroopassa. Suomalainen on elänyt tuhansia vuosia metsästä ja metsissä käyttäen hyödykseen puuta, marjoja, sieniä, riistaa jne. Suomessa metsäliikkujalla on jokamiehenoikeus: saat kulkea ja poimia vapaasti sieniä sekä marjoja.
Satakunnan kauppakamarilehti 2/2024