BioEnergo - Liikenteen vallankumous alkaa Porista

BioEnergo suunnittelee Meri-Poriin täyden mittakaavan biojalostamoa. Toteutuessaan laitos olisi Suomen suurin biopolttoaineen tuottaja ja merkittävä harppaus kohti fossiilivapaata ja ekologisempaa tulevaisuutta.

​​​​​​​Vaihe: Suunnitteilla
Aikataulu: Tuotanto käyntiin 2024-2025
Investoinnin arvo: 200 miljoonaa

Rakentamisvaiheessa yritys tarjoaa noin 500 työpaikkaa. Tuotannon käynnistyessä työtä riittää suoraan 50:lle ja logistiikassa parille sadalle tekijälle.

Lähde: Satakunnan Kansa

Liikenteen päästöjen nopea vähentäminen on elintärkeää. BioEnergo tuottaa puusta toisen sukupolven bioetanolia, biokaasua ja ligniiniä. Ensimmäiset käytetään polttoaineena, ja kiinteällä ligniinillä voidaan korvata fossiilista bitumia esimerkiksi asfaltissa.

Valtavalle ilmastoinvestoinnille riitti ottajia, mutta yritys valitsi Kaanaan teollisuusalueen. Porin etuna on hyvä raaka-ainesaatavuus.

– Lähellä on useita isoja sahoja, mutta ei isoja sellutehtaita. Logistisesti paikka on mahtava, ja Porin Prosessivoima saa meistä tärkeän asiakkaan, BioEnergon hallituksen puheenjohtaja Timo Saini kertoo.

Tulevan toiminnan mittakaavasta kertoo esimerkiksi bioetanolin tuotantokapasiteetti, 62 miljoonaa litraa vuodessa. Tällä hetkellä koko Euroopassa tuotetaan toisen sukupolven bioetanolia noin 60 miljoonaa litraa vuodessa. Noin puolet laitoksen tuotannosta meneekin suoraan vientiin.

Bioenergon Kaanaaseen suunnittelemalla jalostamolla on jo ympäristölupa ja rahoitustakin. Viimeistä sinettiä jättihankkeen toteutukselle toivotaan valtion tuesta.


Satakunnan Kansa 16.8.2023