Kodista toiminnallinen keidas

Matkustamisen vähennyttyä eläminen on painottunut koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin, joita luonnollisesti halutaan kunnostaa ja ehostaa aiempaa enemmän. Etätyöhön siirtyminen on lisännyt myös nopeiden verkkoyhteyksien tarvetta.

NOPEAT YHTEYDET

Toimivien verkkoyhteyksien arvostus on kasvanut etätöiden ja kotoilun lisääntyessä. Verkkoyhteyksiä on päivitetty niin kodeissa kuin mökeilläkin. Internet-liikenne on kasvanut, mutta toisaalta myös tasoittunut laajemmin koko päivälle. Maaseutualueilla liikenne on kasvanut ja sitä kautta kaupungeissa ehkä tasoittunut. Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:n toimitusjohtajan Torsti Ruokosken mukaan kaikessa karmeudessaan korona on osoittanut etätyön edut ja kasvattanut valokuituyhteyksien kiinnostavuutta merkittävästi.


PIHA KUKOISTAMAAN

Puutarhoissa puuhastelu on kesäsesongin aikana tyypillistä, mutta koronan vaikutuksena pihoihin on panostettu huimasti enemmän. K-Raudan kauppiaan Sami Saarikallion mukaan ihmiset ovat rakentaneet terasseja ja hankkineet muun muassa piharakennuksia, vajoja, grillikotia ja grillejä lisäämään pihan käyttömukavuutta.

ARJEN LUKSUSTA

Matkailun vähentyessä loma-tunnelmaa halutaan tuoda myös omaan pihaan. Lomailu- ympäristöä voi kohentaa ripauksella arjen luksusta.

– Kylpytynnyreitä, tutummin paljuja, on myyty kesällä ennätyksellisen paljon. Jos paljut ovat päässeet loppumaan, olemme tarjonneet väliaikaisratkaisuksi vuokrapaljuja, kertoo Sami Saarikallio.

KODISTA TOIMISTOKSI

Etätyösuositukset ovat asettaneet uusia vaatimuksia kotitoimistojen toimivuudelle, ja moni onkin hankkinut esimerkiksi sähköpöydän kotiin tai mökille. Ergonomian ja työmukavuuden lisäämiseksi ei ole välttämätöntä tehdä hankintoja, sillä luovuudella pääsee jo pitkälle. Esimerkiksi silityslaudan tai kirjapinon avulla voi pystyttää toimivan seisomatyöskentelypisteen.


Teksti Sonja Sjögren, kuvat K-Rauta, Dreamstime

Satakunnan kauppakamarilehden 3/2020 artikkeli.