Kilpailu investoinneista on kovaa

Satakunnan kauppakamarilehden 4/2024 artikkeli I SATAKUNTA

Porissa Tahkoluodossa valmistaudutaan ulkomaisiin investointeihin. Ilma on sakeana odotusta. Pöhinä tiivistyy puhtaan siirtymän ympärille. Mistä oikein on kyse?

Esa Suoninen. Kuva: Fortum


Kysymys on ilmastonmuutoksen torjunnasta, joka uudistaa perinteisen teollisuuden. Pöhinää voi hyvin verrata tuhansien palojen palapelin kokoamiseen. Kun palapeli on valmis, kuvassa näkyy merta, tuulta, laivaliikennettä satamassa ja teollista työtä tekeviä ihmisiä. Yhtä palaa katsomalla ei voi arvata, mitä on syntymässä.

Vetytaloutta Tahkoluotoon

Fortumin strategisena tavoitteena on luopua hiileen perustuvasta energiantuotannosta vuoden 2027 loppuun mennessä. Huoltovarmuuskeskus on varannut Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen tuotannon sähköjärjestelmän vakavien kriisi- ja häiriötilanteiden varalle vuoden 2026 loppuun saakka. Kivihiilen energiakäytön kieltävä laki tulee Suomessa voimaan 2029. Valmis sähkönliityntäyhteys Fingridin kantaverkkoon kuitenkin kannattaa hyödyntää jatkossakin. Porin kaupungilla ja Fortumilla on sopimus alueen kehitysyhteistyöstä. Yhteistyön tavoitteena on parantaa Tahkoluodon teollisuusalueen hyödynnettävyyttä, lisätä sataman käyttöä ja luoda mahdollisimman paljon työpaikkoja.

Satakunnassa valmistaudutaan vetytalouden investointeihin.

Porin kaupunki on kaavoittanut molempien osapuolten maa-alueita siten, että ne soveltuvat prosessikemian teollisuuden käyttöön.

– Tahkoluodon alueen sijainti lähes merellä on vihreän vedyn investoinneille erinomainen. Asutustakaan ei ole heti lähettyvillä ja teollista toimintaa löytyy entuudestaan. Tahkoluoto sijaitsee vieläpä sataman läheisyydessä, kehuu Fortumin projektipäällikkö Esa Suoninen.

Parhaillaan käydäänkin tiiviisti keskusteluja kiinnostuneiden investoijien kanssa. Tahkoluodon alue soveltuu esimerkiksi vihreän vedyn ja sen johdannaisten tuotantoon. Tulevaisuudessa Tahkoluodossa voidaan tuottaa synteettisiä polttoaineita sekä vedyn ja typen yhdisteenä ammoniakkia. Ammoniakki sitoo vetyä, jolloin sitä voidaan käyttää vaikkapa vedyn kuljettamiseen ja varastointiin. Vihreältä ammoniakilta odotetaan merkittäviä positiivisia ilmastovaikutuksia, sillä sen käytön odotetaan vähentävän riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Uusiutuvasta sähköstä voidaan tehdä myös niin sanottoa e-metaania, jota voidaan käyttää fossiilisen metaanin eli maakaasun tapaan.

Seurauksina ketjureaktio

Tahkoluodon kehittämisen ohessa Fortum tutkii myös yhteistyössä metsäteollisuuden kanssa, josko sen sivuvirtana syntyvää hiilidioksidia voisi hyödyntää polttoaineen tuotannossa.

– Kun sitten uusia toimintoja alueelle syntyy, niiden hukkalämpö on tavoitteena saada johdettua Pori Energian kaukolämpöverkkoon, sanoo Suoninen.

Investointien eteneminen toimii ketjureaktion tavoin. Porin kaupungin kasvupalvelut-yksikön päällikkö Jouko Hautamäki uskoo, että ensi vuonna on jo odotettavissa investointipäätöksiä, sillä edellytykset Porissa ovat kunnossa ja isojen hankkeiden maanvaraussopimuksia on tehty.

– Mikään kuitenkaan ei ole varmaa. Korona, sodat ja inflaatio ovat pitkittäneet ja mutkistaneet asioiden etenemistä. Koko Eurooppa on uuden edessä. Samoin liikenteen sähköistyminen on ottanut takapakkia ja epävarmuustekijöitä on paljon. Teemme Business Finlandin kanssa hyvää yhteistyötä Porin ja koko Suomen investointien kannalta, Hautamäki kertoo.

Vihreä siirtymä on välttämätön muutos kohti ekologisesti kestävää taloutta.

Jouko Hautamäki. Kuva: Staart


Business Finlandin toimialajohtaja Markku Kivistö arvioi, että Suomi on erittäin kiinnostava kohde ulkomaisille sijoittajille juuri puhtaan siirtymän investointien näkökulmasta.
​​​​​​​

Business Finlandin toimialajohtaja Markku Kivistö kehuu Satakunnan vahvaa tahtotilaa. Kuva: Business Finland

– Suomi ja suomalaiset tunnetaan maailmalla luottamuksesta, osaamisesta ja tekemisen meiningistä. Meillä on Euroopan kilpailukykyisintä vähähiilistä sähköä, jota tukee yksi maailman parhaista sähköverkkoista. Satakunnassa on vahva tahtotila ja osaamista kehittää teollisuutta. Alueella on runsaasti teollista osaamista, akkuteollisuutta, automaatio- ja robotiikkaosaamista ja merkittävä energiatuotannon keskittymä, mukaan lukien maailman ensimmäinen jäisten olosuhteiden merituulipuisto.

Myös maailmanluokan logistiikka tekee alueen sijainnista uniikin kansainvälisten investointien osalta. Myös data- centerit ja biopohjaiset hankkeet täydentävät kokonaisuutta.

Pitkiä prosesseja

Vuosien ja vuosikymmenten työ on tuottanut Suomeen ja Satakuntaan otolliset olosuhteet uudelle teolliselle murrokselle.

– Tämä kiinnostaa sekä kansainvälisiä että kotimaisia sijoittajia. Käynnissä oleva muutos ottaa aikansa. Siihen liittyy pitkiä, globaaleja arvoketjuja, luvituksia, suunnittelua, rahoituksen järjestämistä ja rakentamista. Kestää kauan ennen kuin laitos alkaa tuottamaan. Se kysyy yhteistä tahtotilaa ja uskoa yhteiseen tekemiseen. Tärkeää on myös yhteistyö Suomen laajuisesti ja kansainvälisesti. Suomen sijainti kiinnostaa niitä, jotka haluavat toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti Euroopan markkinoilla, Kivistö toteaa.

Vuosien vaivannäkö kannattaa nähdä, sillä uusi teollinen investointi tarjoaa toteutuessaan töitä laajasti alueella, jonne investointi sijoittuu.

– Tarvitaan suunnittelu-, prosessi- ja laitossuunnitteluosaamista, rakentamista, projektijohtamista, ostotoimintaa, maanrakennusta, operointia, automatisointia, huoltoa ja ylläpitoa. Investoinnit työllistävät myös palvelualoja. Se tarkoittaa siivousta, vartiointia, ravitsemus- ja hotellitoimintaa sekä logistiikkaa. Myös kaavoitusta, rahoitusta, henkilöstöhallintoa, rekrytointia, juristeja ja kirjanpitäjiä. Koulutus on isossa roolissa, samoin perheiden viihtyvyys, Kivistö luettelee.

Odotukset ovat korkealla.


Tahkoluodon satama. Kuva: Tomi Glad

Kehityksen askeleita

  • Ren-Gas allekirjoitti syksyllä varaussopimuksen tonttiin e-metaanituotantoon Kirrinsannan teollisuusalueelta. Investointi on yli miljardi euroa. Ren-Gas on kehittänyt Aittaluodon hiilidioksidin talteenottohanketta yhteistyössä Pori Energian kanssa.
  • Metso avasi lokakuussa Porissa 8 miljoonan euron DRI-sulatusuunin pilottilaitoksen.
  • BioEnergolla on ympäristölupa biokonversiolaitokselle.
  • EIT RawMaterials ilmoitti lokakuussa 0,5 miljoonan euron siemeninvestoinnista Novanan vanadiumhankkeen kehittämiseen Porissa.
  • P2X Solutionsin Harjavallan puhtaan veden tuotantolaitos on käyttöönottovaiheessa.
  • Green North Energyllä on aiesopimus vety- ja ammoniakkilaitoksesta Tahkoluotoon.
  • Fortum Battery Recycling Oy on varannut tontin Kirrinsannasta akkukemikaaleja varten.
  • Pori ja Raahe tekivät keväällä sopimuksen merituulikeskus- ja satamakehitysyhteistyöstä. Länsirannikolla on kehitteillä useita merituulivoimahankkeita. Alueen satamilla on kriittinen rooli merituulihankkeiden toteuttamisessa.
  • Gasgrid esitteli syksyllä suunnitelman kansallisesta vetyverkosta, joka kulkee länsirannikkoa pitkin.
  • Suunnitteilla on 400+110 kV:n voimajohto Porista Ulvilaan Tahkoluodon ja Fingridin sähköaseman välille.