08.05.2020 10:35
Kesän kansainvälisin viikko kantaa vuoden ympäri
Pori Jazz on tuonut alueelle vuosittain kymmeniä miljoonia euroja ja yli sata henkilötyövuotta, kertoo vastavalmistunut tutkimus. Henkinen vaikutus on vielä suurempi, vaikkei sitä aina tule ajatelleeksi. Niin tiivis osa kaupunkia kansainvälinen jazzfestivaali on.
Pori Jazzia on vaikea kuvitella muualle kuin Porin Kirjurinluodolle. Vehreä luonnonpuisto on tapahtumapaikkana ainutlaatuinen myös globaalissa mittakaavassa.
Toimitusjohtaja Miika Ranne esittelee vaikutustutkimuksen tuloksia tyytyväisenä.
– Pori Jazz Festivalin suora tulovaikutus Porin alueelle on 19,6 miljoonaa euroa. Kun huomioidaan myös välilliset vaikutukset, jotka syntyvät festivaalivieraiden käyttämistä palveluista kaupungissa, nousee vaikutus 27,3 miljoonaan.
Lipun ostanut käyttää Porissa keskimäärin 365 euroa eli selvästi muita festivaaleja enemmän. Laajan ilmaistarjonnan vuoksi vain joka kuudes vieras hankkii lipun maksulliseen konserttiin, joten kokonaiskävijämäärä Suomen suurimmalla festivaalilla on lähes 350 000.
– Yhdeksän päivän tapahtuman suora työllisyysvaikutus on vuositasolla 117 henkilöä, vaikka festivaalin omassa ydintiimissä työskentelee vakituisesti vain viisi ihmistä. Festivaalin aikana organisaatio satakertaistuu vapaaehtoisten
toimitsijoiden ansiosta, kertoo Ranne.
Tutkimuksen toteuttivat aluetalouteen erikoistuneet tutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen laajan aineiston pohjalta. Talousvaikutuksia on helpompi mitata kuin 54-vuotiaan festivaalin henkistä merkitystä, joka on sekin valtava.
– Festivaali vaikuttaa varmasti kaikkiin porilaisiin jollain tavalla. Olen itsekin kasvanut Pori Jazzin vaikutuspiirissä ja kokenut musiikkielämyksiä, joita en muuten olisi kuullut, Ranne sanoo.
Vuosikymmenten saatossa monet festivaalien trendikkäät yksityiskohdat ovat lähteneet liikkeelle juuri Porista. Kaikista niistä saamme olla ylpeitä.
– Jyrki Kangas keksi tuoda loft-konsertit Puuvillan tyhjiin tehdassaleihin, nyt vastaavia on joka paikassa. Kaupallista yhteistyötä Pori Jazz teki jo festivaalin alkuvuosina, kun Porin Oluttehdas lainasi järjestäjille kuorma- auton ja tarjosi festivaalin talkooväelle makkarat ja oluet. Tästä yritysyhteistyö lähti, ja Pori Jazzista tuli tapahtumasponsoroinnin
edelläkävijä.
YHTEISEN HYVÄN MAHDOLLISTAJA
Pori Jazzia puolitoista vuotta luotsannut Miika Ranne kokee olevansa itse ennen kaikkea mahdollistaja. Esikuvinaan hän pitää kaikkia epäitsekkäitä johtajia, joilla on rohkeutta, kokemusta ja ”vaatimattomuuden karisma”. Hyvä johtaja ajattelee yhteistä hyvää eikä omaa menestystään.
– Tiimissäni kaikki ovat oman alansa erityisasiantuntijoita, joille esimiehen pitää turvata mahdollisuudet käyttää vahvuuksiaan yhteisen tavoitteen eteen. Yleensä parhaat ideat, tavoitteet ja ratkaisut löytyvät yhteistyöllä.
Siksi keskeneräisiäkin asioita on tärkeä käydä yhdessä läpi, kun toiminnan muokkaaminen on vielä mahdollista.
Samanlaista yhdessä tekemistä Ranne on ilokseen löytänyt satakuntalaisesta elinkeinoelämästä.
– Olen saanut tutustua moniin pieniin ja suuriin yrityksiin, joita yhdistävät rohkeus, innostus ja osaaminen. Satakunnassa on paljon enemmän valmiuksia ja uskallusta kuin ulospäin näkyy. Myös Pori Jazzia saa ja kannattaa käyttää apuna esimerkiksi tulevista sopimuksista neuvotellessa.
55. KANSAINVÄLINEN JAZZFESTIVAALI SIIRTYY VUOTEEN 2021
Vaikutustutkimuksen tulokset antavat aihetta iloon, vaikka kuluva kevät on ollut festivaalin pitkässä historiassa täysin poikkeuksellinen. Suurten yleisötapahtumien kielto perui myös vuoden 2020 Pori
Jazzin – ensimmäistä kertaa koskaan. Tämän vuoden taloudelliset tappiot tulevat olemaan suuria, mutta organisaatiossa halutaan katsoa jo eteenpäin.
– Meille on elintärkeää varmistaa Pori Jazzin toiminnan jatkuvuus. Vuonna 2021 olemme valmiita pitämään pitkät perinteet elossa, tarjoamaan vakikävijöille
samat tutut konsertit ja palvelut, toimitusjohtaja Miika Ranne painottaa.
Festivaalin pääkonserteista päästäännauttimaan jälleen 15.–17.7.2021. Lipunmyynti on jo käynnissä, ja tälle kesälle ostetut liput käyvät konsertteihin sellaisenaan.
– Katsomme, miten tilanne loppukesän ja syksyn osalta kehittyy. Tahtoa olisi järjestää pientä välivuoden ohjelmaa, mikäli se on mahdollista.
PORI JAZZ – A UNIQUE INTERNATIONAL
MUSIC FESTIVAL
Pori Jazz Festival, organized since 1966, is one of the pioneering music festivals in Finland. It is also one of the oldest jazz festivals in Europe. The world-famous
event is held annually, bringing together the best musicians for a week-long festival in Pori. In 54 years, almost all the big names of African American music have visited Pori Jazz: Miles Davis, Dizzy Gillespie,
Ray Charles, James Brown, B.B. King, Stevie Wonder, Bob Dylan, Sting etc.
A total of a few million music lovers have enjoyed Pori Jazz in the beautiful and atmospheric Kirjurinluoto Concert Park.
– The unique park is located in the heart of the city. Only a few places in the world have such conditions, says the CEO of Pori Jazz, Miika Ranne.
Teksti Ilona Nordlund, kuvat Tomi Glad, Pori Jazz
Satakunnan kauppakamarilehden 2/2020 artikkeli.