Kasvun paikka

Yhä useampi kasvuyritys löytää tiensä Satakuntaan uusien markkinoiden ja osaajien houkuttelemana. Integroituminen satakuntalaiseen talouselämään vaatii tulijoilta verkostoja, valmistelutyötä ja asennetta.

kuva Kristiina Oras-Wallin

Tagomo, turkulaislähtöinen digitaalisen markkinoinnin toimisto on kahdessa vuodessa lunastanut paikkansa Porin yrityskentässä. Yrittäjäkaksikko Petri Elovaara ja Mikko Lehtinen tiesivät kaupungista puuttuvan Tagomon kaltaisen toimijan, mikä antoi pontta sijoittumispäätökseen.

– Satakunnassa arvostetaan paikallisuutta. Heti kun perustimme toimiston Poriin, aloimme saada uusia asiakkuuksia ja myynti lähti vetämään, iloitsee Elovaara, yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustajajäsen.

Elovaaran kokemusten mukaan paikallisen yrityselämän vahvuus on yhdessä tekemisen meininki. Ostot halutaan mahdollisuuksien mukaan keskittää tutuille toimijoille. Suosittelujen merkitys onkin alueella selvästi suurempi kuin esimerkiksi Turussa tai pääkaupunkiseudulla.

Aktiivinen verkostoituminen muun muassa BNI-ryhmissä (Business Network International) on auttanut Tagomoa saamaan jalansijaa uudessa ympäristössä.

– Olemme integroituneet hyvin uusien kumppaniemme avulla – esimerkiksi Ässien, Porisperen ja kauppakamarin myötä ovet ovat auenneet muillekin tahoille, kertoo Tagomon kumppanuuksista vastaava avainasiakaspäällikkö ja osakas Emma Lehtisaari.

Avainasia integroitumisessa on ollut rohkea ja avoin asenne.



​​​​​​​Ihmiset edellä

Myynnin kasvattamisen lisäksi uusien osaajien rekrytointi painoi vaakakupissa. Ammattitaitoisen henkilöstön tavoittaminen on ollut Porissa helpompaa, ja uudet rekrytoinnit ovat olleet napakymppejä. Tagomolaisia on tällä hetkellä kahdeksan, ja tiimiä kasvatetaan määrätietoisesti, mutta maltillisesti.

– Haluamme kasvaa hallitusti, koska kaikki tekemisemme perustuu ihmisiin. Kun henkilöstö voi hyvin, asiakas voi hyvin, summaa Elovaara.

Ollakseen lähellä asiakkaitaan Tagomo pitää majaansa Porin ytimessä Valtakadulla. Sopivaa toimistoa etsittiin pitkään: eri toimitiloja katsastettiin lähemmäs 30, ennen kuin paikka löytyi. Toimiston ovi käy tiuhaan, sillä monet porilaiset asiakkaat haluavat säännöllisesti vaihtaa kuulumisia.

kuva Kristiina Oras-Wallin

– Muutamme yrittäjien elämää digimarkkinoinnin ratkaisujen avulla. Meiltä yritys voi hankkia muun muassa kotisivut, Googlen sekä sosiaalisen median mainontaa tai chatbotin sivuilleen, kertoo Lehtisaari.
Avainasia integroitumisessa on ollut rohkea ja avoin asenne. Vahvasti omiin arvoihin nojaaminen kantaa pitkälle uudessa ympäristössä.


Unico – Kankaanpään kautta maailmalle
​​​​​​​

Omistajaveljekset Petri ja Pasi Saarinen ponnistavat Ruotsin markkinoille Kankaanpään kautta. kuva Jenna Koivisto

Perinteikäs kauhavalainen huonekaluvalmistaja Unico on ollut pitkään tasaisella kasvu-uralla. Veljesten Pasi ja Petri Saarisen luotsaama perheyritys valmistaa sänkyjä ja sohvia tällä hetkellä kotimaan markkinoille, mutta tähtäimessä on laajentaa myyntiä myös Ruotsiin.

Yli 100 henkeä työllistävällä Unicolla on tuotantolaitoksia Kauhavalla ja Lapualla sekä nyt myös Kankaanpäässä. Ennen Kankaanpäähän tuloaan vuonna 2020 yritys teki perusteellisen kartoituksen mahdollisista sijoittumisvaihto‑
ehdoista.

Suurin ponnistus tehtaan käynnistämisessä oli henkilöstön rekrytointi ja koulutus.

– Tarvitsimme isommat toimitilat, koska halusimme hajauttaa toimintoja ja saada saman katon alle välivaraston ja puolivalmisteiden tuotantoa. Satakunnan alueen lisäksi olimme yhteydessä eri tahoihin Keski- ja Etelä-Suomessa sekä länsirannikolla, kuvailee Unicon toimitusjohtaja Pasi Saarinen.

Tärkeimmät kriteerit uuden toimipaikan valinnassa olivat riittävän suuret tilat ja keskeinen sijainti. Logistisesti Kankaanpää sijaitsee oivallisesti Kauhavan ja Turun puolivälissä, mikä tukee Ruotsiin suuntautuvaa vientiä laivakuljetuksineen.

Pesäpallo ohjasi paikalle

Myös sattumalla oli sormensa pelissä, että Unico päätyi perustamaan tuotantolaitoksen juuri Satakuntaan. Eräänä viikonloppuna veljekset ajelivat viemään poikiaan pesäpallopeliin Kankaanpäähän. Paikan päällä he huomasivat mainoksen myytävästä kiinteistöstä, joka näytti vastaavan heidän tarpeitaan.

– Veljeni Petri otti heti seuraavana maanantaina yhteyttä omistajaan, ja siitä käynnistyivät lähes puoli vuotta kestäneet neuvottelut. Marraskuussa 2020 teimme kaupat, kertoo Saarinen.

Suurin ponnistus tehtaan käynnistämisessä oli henkilöstön rekrytointi ja koulutus, koska uutena toimijana kaikki piti aloittaa nollasta. Unico otti yhteyttä Kankaanpään kaupungin edustajiin, jotka auttoivat henkilöstökartoituksen toteuttamisessa.

– Palkkasimme paikallisen tehdaspäällikön, jonka johdolla olemme parissa vuodessa kasvattaneet henkilöstöluvun yli 30:een, Saarinen toteaa.

Satakuntaan integroituminen eteni viranomaistahojen ja muiden toimijoiden kanssa sujuvasti. Kankaanpään tuotantolaitos palvelee liiketoimintaa erinomaisesti, mikä osaltaan mahdollistaa parhaillaan vireillä olevien, uusien kasvuaskeleiden ottamisen.


kuva Tomi Glad


​​​​​​​”Meille on tärkeää, että satama on auki 365 päivää vuodessa, tarjoaa hyvän infrastruktuurin ja erinomaiset logistiikkaratkaisut. Porin Sataman ja kaupungin vahva tuki ratkaisivat sijoittumispäätöksemme.”
– Damian Hicks, toimitusjohtaja, Critical Metals


Minerva täydentää Porin lääkäripalveluiden tarjontaa
​​​​​​​

Lokakuun alussa aukeavat Lääkärikeskus Minervan ovet Porin IsoKarhussa. Keskeinen sijainti keskustassa ja esteetön pääsy katutasossa olivat perusasioita, joista haluttiin pitää kiinni uudelle paikkakunnalle tultaessa.

– Porin toimipisteeseemme tulee 13 lääkärin vastaanotto, laboratorio ja kuvantamispalvelut. Yleislääkäreiden lisäksi asiakkaitamme palvelevat useat erikoislääkärit, kertoo toimitusjohtaja Kaisa Koskinen.

Poriin sijoittuminen oli Minervalle luonteva jatkumo. Vuonna 1988 Raumalla toimintansa aloittanut ja vuonna 2001 Euraan laajentunut lääkärikeskus hakee kasvua Satakunnan suurimmassa kaupungissa, jossa on potentiaalisia asiakkaita ja asiantuntijoita.

– Koska emme ole valtakunnallinen toimija, meidän on tehtävä itsemme tunnetuksi Porissa, mikä tuo oman haasteensa toiminnan aloittamiseen. Uskomme kuitenkin, että hyvä maineemme perheyrityksenä kantaa, toteaa Koskinen.

Minervalla oli jo entuudestaan jonkin verran porilaisia ja lähiseudun asiakkaita, jotka ovat käyneet Raumalla tai Eurassa lääkäreiden vastaanotoilla. Myös työterveyshuollon asiakkaita on Porin seudulla jo nykyisinkin.

Rekrytointi sujui yli odotusten

Satakunnan vuoden 2020 perheyritykseksi valittu Minerva harkitsi uuden toimipisteen perustamista tarkkaan.

– Verkostoituminen ennalta esimerkiksi kauppakamarin, nuorkauppakamarin ja muiden yrittäjien kanssa on auttanut meitä sijoittumaan Poriin. Haluamme olla aidosti mukana kehittämässä koko Satakuntaa, tähdentää Koskinen.

Koska emme ole valtakunnallinen toimija, meidän on tehtävä itsemme tunnetuksi Porissa.

Rekrytointiprosessi sai viime keväänä lentävän lähdön, kun yritykselle tuli lähes sata hakemusta avoinna oleviin työtehtäviin.​​​​​​​

He saivat palkattua päteviä ja kokeneita laboratorio-, työterveys-, röntgen- ja terveydenhoitajia, jotka ovat aloittaneet perehtymisensä ja tutustumisensa Minervan toimintakulttuuriin kesän aikana. Nyt koko uuden tiimin on mukava aloittaa työt yhdessä uudessa toimipisteessä.

Koskisen isän perustamassa Minervassa vaalitaan edelleen vastuullista omistajuutta. Yhdessä vastuulääkärinä toimivan veljensä kanssa Koskinen haluaa panostaa välittömään ilmapiiriin. Minervalaisten yhteiset kohtaamiset, kuten vuotuiset koko henkilöstön joululounaat Koskisen kotona, hitsaavat porukan yhteen.

Toimitusjohtaja Kaisa Koskinen on tyytyväinen uusiin valmistuviin tiloihin IsoKarhussa. kuva Johanna Sjövall


Satakunnan kauppakamarilehden 3/2022 artikkeli