Kansainvälinen ura Porista käsin

Määrätietoisuus ja pitkäjänteisyys ovat ominaisuuksia, joita tarvitaan uralla menestymiseen. Tulevaisuuden työelämä vaatii lisäksi sopeutumiskykyä ja valmiuksia oppia uutta.

PEKKA KARHUMÄKI

Koulutus
KTM, eMBA

Johtamisessa tärkeintä
Johtajan ei tarvitse olla asiantuntija kaikessa.
”On annettava tilaa niille, joilla asiantuntemus on.
Johtajan tehtävänä on toimia mahdollistajana.”

Merkittävin askel uralla
”Muutin 27-vuotiaana vaimoni ja 7 kuukauden ikäisen lapsen kanssa Yhdysvaltoihin. Sain kertaheitolla lisää vastuuta, ja kokemus oli yksi urani opettavimmista.”

Motto
Menestys tulee ennen työntekoa ainoastaan sanakirjassa.


Kansainvälisyys kiinnosti Pekka Karhumäkeä jo nuorena. Ylioppilaskirjoituksissa hän kirjoitti viisi kieltä, ja kauppakorkeakoulussa opinnot keskittyivät markkinointiin ja ulkomaankauppaan. Lopulta myös työura urkeni kansainvälisen kaupan ja viennin parissa.

– Olen työskennellyt suurissa konserneissa ja saanut asua myös ulkomailla. Asetuimme perheeni kanssa Poriin jo 80-luvun alussa, mutta työhuoneeni on ollut lähes koko ajan jossain muualla, Karhumäki kertoo.

Ensimmäinen ja pisin Karhumäen työsuhteista oli Outokummulla. Työ vei miehen niin Chicagoon kuin Lontooseen ja lopulta takaisin Poriin. Pitkän ja opettavaisen työsuhteen jälkeen Karhumäki siirtyi Laitilassa sijaitsevan Naval Oy:n palvelukseen. Naval kuului amerikkalaiseen pörssiyhtiö Flowserveen, ja yrityskulttuuri ja vaatimustaso olivat sen mukaiset. Karhumäki toimi aluksi Navalissa myynti- ja markkinointijohtajana ja myöhemmin yrityksen toimitusjohtajana. Vuonna 2014 hän siirtyi Jyväskylään Black Bruin Oy:n johtoon.

Vuonna 2019 Karhumäki palasi Poriin ja alkoi etsiä uusia haasteita. Hänet valittiin juuri Hallituspartnerit Satakunta ry:n puheenjohtajaksi. Hallituspartnereiden tavoitteena on satakuntalaisten yritysten hallitusten asiantuntemuksen lisääminen.

– Kun yrityksen hallitukseen tuodaan uusi ulkopuolinen jäsen, keskustelu saa uusia sävyjä ja näkökulmia, jotka voivat olla toiminnan kannalta erittäin tervetulleita. Yrityksellä tulee olla valmius muuntautua ja oppia uutta.


Tavoite kerrallaan kohti päämäärää
Vaikuttavan uran lisäksi Karhumäki on aina ollut intohimoinen kuntoilija.
Jatkuva matkustaminen ja henkinen kuormitus ovat vaatineet vastapainoksi fyysisempää tekemistä, ja Karhumäki onkin juossut useita maratoneja.

– Lenkkeilen edelleen aktiivisesti. Tavoitteenani on tänä vuonna, 61-vuotiaana, juosta paras maratontulokseni! hän paljastaa.

Sama määrätietoisuus ja periksiantamattomuus ovat leimanneet myös Karhumäen uraa.

– Minulle on luonnollista, että asioiden eteen pitää tehdä töitä. Työelämässä arvoihini on aina kuulunut avoimuuden ja rehellisyyden lisäksi ahkeruus.

Iän myötä tavoitteet ja niille asetetut aikataulut ovat kuitenkin muuttuneet. Karhumäki suositteleekin tavoitteiden jakamista pienempiin välietappeihin, jolloin maaliin pääsy ei tunnu yhtä vaikealta ja pienet onnistumiset luovat uskoa omaan tekemiseen.


Satakunnan kauppakamarilehden 2/21 artikkeli