13.12.2019 13:56
Miten vietät joulua?
Juhla ei ole yhdestä lahjasta kiinni
Joulu on jo ovella, mutta lahjat ovat hankkimatta, kinkku paistamatta ja pukki tilaamatta. Tai jos et stressaisikaan tänä vuonna, vaan keskittyisit aineettomiin lahjoihin, yhdessäoloon tai vaikka hyväntekeväisyystyöhön?
Latviassa perinteisessä joulukaupungissa Riiassa. Jouluun liittyy mielessäni vahva pyhyyden tunne. Muistelen myös kaiholla lap-suuteni jouluja. Äitini osasi luoda joulutunnelman maalais-taloon niin vakuuttavasti, että lapsena ajattelin navetassakin olevan enkeleitä.
MITEN VIETÄT JOULUA?
Haluan, että koko perhe on jouluna yhdessä. Mitä enemmän väkeä on koolla, sen parempi! Meillä joulu ei välttämättä ole aina kovin rauhallista aikaa, sillä reissaamme joulunpyhinä paikkakunnalta toiselle, lasten ja vanhempien luo.
Hyvällä ennakkosuunnittelulla voi välttää joulustressin tai ainakin lievittää sitä. Lisäksi on hyvä muistaa, että keskeneräisyys kuuluu elämään. Joulu ei ole kiinni unohtuneesta lahjasta tai yhden ruokalajin uupumisesta.
KUINKA VÄLTÄT JOULUSTRESSIN?
Joulustressi kulminoituu meillä aikataulujen yhteensovittamiseen. Illalla on kuitenkin usein aikaa pysähtyä, lukea kirjaa ja juoda vaikkapa lasi viiniä tai hyvää rommia. Rauhoittumisen hetket kuuluvat jouluun ja tekevät siitä erityisen.
Kestävää joulua pohtii tänä vuonna varmasti entistä useampi. Mielestäni jokainen voisi miettiä, voisiko painottaa muita kuin materiaalisia arvoja. Joulu voi olla myös omassa sydämessä.
VOIKO JOULUNA AJATELLA KESTÄVÄSTI?
Annan itse mieluiten elämyslahjoja tai hankin lahjan saajalle jotain tarpeellista enkä osta krääsää. Arvomme aikuisten kesken, kuka ostaa kellekin lahjan. Näin kaikki saavat ajatuksella hankitun lahjan.
Joulun ilosanoma. On hyvä muistaa, ettei joulu ole kaikille ilon aikaa, vaan siihen liittyy myös kriisejä. Olisi hienoa, jos muistaisimme myös niitä, joille joululahjat ja notkuvat pöydät eivät ole itsestäänselvyys. Muiden auttamisesta saa ilon myös itselle – ja siitähän joulussa on kyse.
MIKÄ JOULUSSA ON SINULLE TÄRKEINTÄ?
Perheen ja läheisten kanssa vietetty aika. Nautin myös siitä, että kerrankin on aikaa istua alas ja nauttia ruuasta ja juomasta oikein pitkän kaavan mukaan. Ruokaa saa olla montaa sorttia, mutta määrät kannattaa pitää maltillisina: hävikkiä ei saisi tulla. Ruokaa tulee kunnioittaa!
Kokeile näitä kotona
Vietitpä sitten vauhdikasta perhejoulua tai rauhallisempaa aikaa läheisten kanssa, muista nauttia joulusta kaikin aistein. Herkuttelija maistelee tänä vuonna oluita, lukutoukka taas uppoutuu klassikoihin ja uutuuselämäkertoihin.
Matti Kuhna aikoo lukea tänä jouluna elämäkertoja. Erityisesti hän odottaa Michelle Obaman Minun tarinani -teosta (2018).
– Michelle Obamalla on erinomainen kyky tehdä huomioita ympäristöstään ja analysoida maailmaa, Kuhna perustelee.
Lisäksi lukulistalla on Risto Uimosen Tulos tai ulos – Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi (2019). Teos avaa entisen pääministerimme henkilökuvaa ja luo katsauksen Suomen lähihistoriaan. Kolmantena listalla on Oleg V. Hlevnjukin Stalin – Diktaattorin uusi elämäkerta (2019).
– Suomalaisten on hyvä tuntea lähihistoriansa ja muistaa, millaisia henkilöitä naapurimme johdossa on ollut, Kuhna toteaa.
Elämäkertojen rinnalle Kuhna ehdottaa jouluksi klassikoita. Henryk Sienkiewiczin Quo vadis -teoksessa (1896) nuori roomalainen ylimys rakastuu barbaariprinsessaan. Tämä on ehta rakkaustarina, josta kirjailija sai Nobelin palkinnon.
Listalla on myös Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan (1940), joka kiellettiin Neuvostoliitossa vuosikymmeniksi.
– Valtajärjestelmään kriittisesti viittaava romaani oli liikaa Stalinin valtakaudella. Lukiessa on mielenkiintoista pohtia, miksi kirja oikeastaan kiellettiin.
Lassi Nummen Maisema-pienoisromaanissa (1949) taas alas ammuttu desantti menettää muistinsa ja alkaa havainnoida maailmaa aivan uudella tavalla.
Viimeiseksi lukusuositukseksi Kuhna tarjoaa Tarmo Kunnaksen teosta Hyvää kotiseutua etsimässä – Eurooppalainen matkakirja (2018). Teoksessa pohditaan, millainen on hyvä kotiseutu ja voiko sydän kiintyä muuallekin kuin varsinaiseen synnyinseutuun.
OLUTTA JOULUPÖYTÄÄN
Aki Kevätsalo on nautiskelija, jonka mielestä oluet sopivat joulupöytään viinejä paremmin.
– Olut on helpompi ja monipuolisempi vaihtoehto, eikä siinä ole yhtä paljon alkoholia, Kevätsalo perustelee.
Joulupöydän voimakkaiden kalojen, kuten savukalan tai maustesilakoiden, seuraan Kevätsalo suosittelee Beer Huntersin Mufloni Tuffan vehnää.
– Pehmeä vehnäolut toimii vahvojen makujen kanssa. Lisäksi olen tuffa itsekin, joten mikä sen osuvampaa, Kevätsalo nauraa.
Rasvaisemman lohen seuraksi Kevätsalo suosittelee Karhun I-olutta tummana lagerina, ja kirpakampien makujen ystäville taas sopii Ruosniemen panimon Ekonomi Pils.
Pääruokiin päästäessä tarjolla on usein ”sorttia monenmoista”, mikä tekee juomien valitsemisesta vaikeaa. Oluista löytyy onneksi hyviä seuralaisia niin mausteisille laatikoille kuin rasvaiselle kinkulle. Tukevammat oluet, kuten Beer Huntersin Mufloni Hurupukki ja Rocking Bear Brewersin Christmas Stout tukevat tuhteja makuja.
Voimakkaiden juustojen kanssa oluen tulee olla vahva ja aromikas, mutta samalla pehmeä. Tähän tarkoitukseen oivallinen valinta on Vakka-Suomen panimon Prykmestar Savukataja.
– Jouluillan kruunaa hyvän kirjan kanssa nautittu tilkka Barbadoksen lahjaa maailmalle: vaniljainen, pehmeä, vivahteikas, nahkaan taittava vanha Plantation Barbados XO -rommi, joka toimii myös puolitumman kahvin kera! Kevätsalo vinkkaa.