Jääkiekkohistorian avoiminta talousviestintää

On helpompaa olla vuorovaikutuksessa, kun asiat ovat tiedossa ja epätosia liikkuu vähemmän.
​​​​​​​

Porin Ässien taustayhtiö HC Ässät Pori Oy on liikevaihdolla mitattuna melko tavallinen pk-yritys. Viiden viime vuoden liikevaihtokeskiarvomme on noin 5,8 miljoonaa euroa.

Ässien saama mediahuomio ylittää kuitenkin keskimääräisen pk-yrityksen saaman mediahuomion moninkertaisesti, ja se asettaa toiminnalle erityispiirteitä.

Osa elämys- ja tunnebisnestä
Mediahuomio ei ole huono asia. Liikevaihdostamme noin kolmasosa muodostuu yhteistyökumppanuuksista, joissa keskeisenä elementtinä on näkyvyys. Ässät siis elää mediahuomiosta.

Keskeisin syy näkyvyydellemme ovat tunteet, joita herätämme. Toimintaamme liittyy valtavasti erilaisia tunteita, ja siksi tekemisestämme ollaan kiinnostuneita. Ympärillämme liikkuu myös huhuja, jotka joskus haittaavat toimintaamme.

Mikael Lehtinen kertoo avoimuuden ja yhteisön luottamuksen avaintekijöiksi pandemian aiheuttamasta talouskriisistä selviämiseen.

Yksi tunteista, joita haluamme herättää, on luottamus. Haluamme, että yhteistyökumppanimme kokevat meidät luotettavana toimijana, ja sama pätee kaikkiin sidosryhmiimme.

Avointa talousviestintää
Siirryimme keväällä 2020 avoimeen taloustiedottamiseen, jossa talouteen liittyvät keskeiset asiat ja luvut tuodaan rehellisesti julki neljännesvuosittain. Taustalla olivat akuuttina tilanteena koronapandemia, ja siitä johtuva talouskriisimme. Taloustilanteemme herätti valtavasti huolta sidosryhmissämme, ja koimme velvollisuudeksemme pitää meitä valtavasti tukeneet tahot ajan tasalla tilanteestamme.

Kun tarkastelin historiaa, huomasin, että taloudestamme puhutaan paljon epätosia. Pidemmän aikavälin kuvaksi muodostuikin se, että pyrimme herättämään luottamusta sidosryhmissämme avoimella ja säännöllisellä talousviestinnällä.

Mielestäni meillä ei ole mitään sellaisia talouteemme liittyviä asioita, joita emme voi avoimesti kertoa. Pitää myös muistaa, että olemme yhteisömme omistama seura: pääomistajamme on yli tuhatta lasta vuosittain liikuttava Porin Ässät ry.

Mitä tuloksia olemme saaneet?
Olemme toistaiseksi selvinneet pandemian aiheuttamasta talouskriisistä yhteisömme tuen avulla. Erittäin isona asiana tässä on avoimen talousviestintämme herättämä luottamus.
Olemme saaneet sidosryhmiltämme, esimerkiksi yhteistyökumppaneilta, kannattajilta, omistajaorganisaatiolta ja omalta henkilökunnaltamme, vain positiivista palautetta uudenlaiseen avoimuuteemme liittyen.

Itse koen, että avoimen taloustiedottamisen avulla meidän on helpompi olla vuorovaikutuksessa yhteisömme kanssa, kun asiat ovat hyvin tiedossa ja epätosia liikkuu vähemmän.


MIKAEL LEHTINEN
toimitusjohtaja, CEO
Hc Ässät Pori Oy


Satakunnan kauppakamarilehden 4/2021 kolumni