Hetki hetkessä

Porilaisen juristin ja erityisasiantuntija Liisa Laurilan kivi ei ehdi sammaloitua. Kolme työtä ja useat hallituspaikat pitävät mielen sekä kehon liikkeessä. Monipuolisuus pitää elämää tasapainossa.

Liisa Laurila on harrastanut pitkään joogaa, jonka myötä hän päätyi myös perustamaan oman joogastudion koronavuonna 2020. Parinkymmenen lakiuravuoden jälkeen hän alkoi kaipaamaan muutosta. Jotain muuta kuin paperien pyörittelyä ja konflikteja.

– Juristiin otetaan yleensä yhteyttä, kun asiat eskaloituvat – menevät jotenkin solmuun. Liikunta‑ ja hyvinvointialalta ihmiset hakevat energiaa ja positiivisuutta. Aikatauluja ei häiritse siirtymät, kun lakitoimisto ja joogastudio sijaitsevat samassa rakennuksessa, Laurila kuvailee töiden välillä sukkulointia.

Ylös ja liikkeelle

Laurilan mielestä kehon ja mielen tasapaino on erityisen kiehtovaa.

Liisa Laurila. Kuva: MillaXPhotograpgy

– Tässä kohtaa, kun on lähellä viidenkymmenen vuoden ikää, on kiva huomata, että keho ja mieli voivat hyvin yhtä aikaa. Voi tuntea olevansa voimakas ja liikkuva. Tykkään kannustaa kaikkia haastamaan itseään. Kokeilemaan hieman omia rajoja. Joogatuntejakin on leppoisia ja sitten todella haastavia sekä kaikkea siltä väliltä.

Omien kykyjen lisäksi pitää kuunnella omaa fiilistä: mikä tunti sopii mihinkin hetkeen. Silloin, kun sohva vetää puoleensa, on hyvä erottaa, mikä on mukavuuden halua ja milloin mieli kaipaa oikeasti lepoa.

Voimakas keho ja mieli

Voimakas keho ja tasapainoinen mieli kestävät paremmin haasteita. Hyvä fyysinen kunto auttaa kestämään paremmin ajoittaista rasitusta ja uupumusta sekä parantaa yleisesti terveyttä ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Vahva immuunijärjestelmä auttaa kehoa torjumaan paremmin sairauksia. Hyvä olo ja hyvinvointi auttavat hallitsemaan stressiä, lisäävät sinnikkyyttä ja edistävät joustavuutta arjen haasteissa.

– On tärkeää, että ihminen tuntee itseään, osaa kuunnella tuntemuksiaan ja hyödyntää omia syklejään. Toiselle sopii liikunta aamuisin, toinen harrastaa mieluimmin illalla. Itselle tyypilliset syklit voivat vaihdella muuttuneiden rutiinien tai kuormituksen myötä. Oikotietä ei ole, jos haluaa muutosta omaan hyvinvointiin ja kunnon edistämiseen. On lähdettävä liikkeelle. Joogastudiolla on hyvä aloittaa kevyestä ja siirtyä liike liikkeeltä uusiin haasteisiin.


Liikuta mieltä ja kehoa

Arjen keskellä pienikin liike on hyvästä. Toisinaan liikkeen sijaan pysähdys ja itsereflektointi on paras teko hetkessä.

Kissasta lehmään

Mene kontallesi. Hengitä ulos, nosta katse kattoon ja häntäluuta ylös sekä vedä lapoja yhteen. Hengitä sitten sisään, samalla laske katse polviisi ja rullaa lavat auki selkä pyöreänä ihanan venyttävään asentoon. Rullaa selkää hengityksen mukaan ylös ja alas. Tämä liike venyttää niskaa, selkää ja olkapäitä.


Tietoista havainnointia

Muutaman minuutin tietoisuustauko lisää läsnäolon tunnetta. Istu tuolille, jalat tukevasti maassa. Sulje silmäsi ja keskitä huomiosi hengitykseen. Tunne, kun ilmavirta kulkee sisään ja ulos. Jos mielesi harhailee, tuo ajatuksesi takaisin hengitykseen. Hyväksy hetki ja tuntemukset juuri sellaisena kuin ne ovat.

Järjestystä vapaa-aikaan

Rutiinit tuovat järjestystä ja ennakoitavuutta sekä arkipäiviin ettävapaa‑aikaan. Säännölliset rutiinit, kuten meditaatio, lukeminen, kävely luonnossa tai ryhmäliikunta, edistävät hyvinvointia ja auttavat hallitsemaan aikaa paremmin. Toisinaan on hyvä elää hetkessä ja ottaa hetkestä kiinni – tasapaino tässäkin.


Joogit käyttävät sanskritin termejä eli muinaista intialaista kieltä. Kissa–lehmä-liike on sanskritiksi bitilasana-marjaryasana!


Satakunnan kauppakamarilehden 1/2024 artikkeli