Fortum - Harjavaltaan Euroopan litiumakkujen kierrätyskeskittymä

Fortum rakentaa Harjavaltaan ensimmäisen sukupolven hydrometallurgisen kierrätyslaitoksen. Laitos auttaa vastaamaan kasvavaan kierrätettyjen akkumateriaalien kysyntään ja tuottamaan kestävästi sähköauton akkujen valmistuksessa tarvittavia raaka-aineita.

Vaihe: Valmis
Aikataulu: Toiminta käynnistynyt alkuvuodesta 2023
Investoinnin arvo: 24 miljoonaa

Uusi laitos tulee nousemaan Harjavallan Torttilaan, BASF:n tulevan tehtaan läheisyyteen. Uuden laitoksen toiminta käynnistyi alkuvuodesta 2023. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaan mukaan toiminnan alkuvaiheessa laitoksella tullaan käsittelemään erityisesti akkuteollisuuden tuotantojätettä.

Jatkossa kierrätyslaitoksella käsitellään yhä enemmän myös sähköautojen akuista erotettua mustaa massaa.

Käytännössä Fortum kierrättää litiumakut menetelmällä, joka koostuu sekä mekaanisesta että hydrometallurgisesta prosessista, ja jonka hiilijalanjälki on mahdollisimman matala.

Uuden laitoksen kapasiteettia kuvaa se, että tulevaisuudessa valtaosa Euroopan mustasta massasta pystytään kierrättämään Harjavallassa.

– Tulevaisuudessa laitosta voidaan skaalata ylöspäin. Samalle alueelle pystymme rakentamaan isomman laitoksen, jos kysyntä kasvaa ennakoidusti, Saarimaa sanoo.

Jo tällä hetkellä yhtiöllä on Harjavallassa pilottilaitos, jota se on operoinut runsaan vuoden. Pilottilaitoksen päätavoitteena on ollut ratkaista akuista saatavaan mustaan massaan liittyviä teknisiä prosessihaasteita.

Uusi laitos tulee luomaan lähivuosina noin 30 työpaikkaa. Pilottilaitoksella työntekijöitä on 23.

– Harjavallassa tehdään myös kehitystyötä, eli uusia työpaikkoja tulee olemaan enemmän kuin seitsemän, mutta hyödynnämme myös jo olemassa olevaa osaamista.