Green North Energy teki aiesopimuksen Porin kanssa vety- ja ammoniakkilaitoksen perustamisesta

Suunniteltu vety- ja ammoniakkilaitos sijoittuu sataman läheisyyteen, merituulisähköä hyödyntämään. Suunnitellulla kapasiteetilla Suomesta tulee omavarainen ammoniakin suhteen. Hanke synnyttänee myös muuta uutta toimintaa laitoksen ympärille.

Vaihe: Suunnitteilla
Aikataulu: 2030-luvulla
Investoinnin arvo: yli 600 miljoonaa

Porin kaupunki on tehnyt aiesopimuksen hankekehitysyhtiö Green North Energyn kanssa vety- ja ammoniakkilaitoksen perustamisesta. Yhtiö on suunnitellut aiemmin Naantaliin 280 megawatin pilottilaitoksen, jonka se olisi nyt monistamassa Poriin ja Kemiin. Investointien arvo on yli 600 miljoonaa euroa laitosta kohden.

Valittuihin sijainteihin on vaikuttanut suuresti sataman läheisyys sekä merituulihankkeet. Tarkoituksena on tuottaa vihreitä polttoaineita ja kemikaaleja uusiutuvalla sähköllä, tuulienergialla. Vihreän ammoniakin päämarkkinat löytyvät kuitenkin kauempaa Euroopasta.

Laivaliikenne etsii uusia polttoaineita, ja dieselin uskotaan korvaantuvan vihreällä ammoniakilla ja vihreällä metanolilla vähitellen. Tällä hetkellä suurin osa ammoniakista käytetään lannoitteihin. Näillä suunnitelluilla tuotantovolyymeillä Suomesta tulisi ammoniakin suhteen omavarainen.

Investoinneilla uskotaan olevan suuria vaikutuksia kaupungin elinkeinoelämälle, sillä laitoksen ympärille syntynee monenlaista toimintaa.

Naantalin tuotanto olisi tarkoitus käynnistää vuoden 2027 loppupuolella, Porissa ja Kemissä laitokset valmistuisivat aikaisintaan 2030-luvun alkupuolella.

Green North Energyn havainnekuva Porin tuotantolaitoksesta.
Kuvan lähde: yle.fi