Critical Metals ja Neometals - Euroopan ensimmäinen vanadiinia tuottava kiertotalouslaitos

Poriin on tulossa Euroopan ensimmäinen kiertotalouslaitos, joka tuottaisi EU:lle taloudellisesti merkittävää vanadiinia. Investoinnin taustalla ovat australialaisyritykset Critical Metals ja Neometals.

Vaihe: Toteutuksessa
Aikataulu: Tuotanto käyntiin vuoden 2024 lopulla
Investoinnin arvo: 400 miljoonaa

Tahkoluoto. Kuva: Satakunnan Kansa / Veera Korhonen

"Tämä on tärkeä askel kestävälle, vähähiiliselle ja resilientille eurooppalaiselle teollisuudelle, joka käyttää vanadiinia.

Critical Metalsin ja Neometalsin hanke luo jatkossa mahdollisuuksia tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyölle, työllisyydelle ja investoinneille Suomessa. "


​​​​​​​Markku Kivistö, Business Finland

Tahkoluodon satamaan suunnitteilla oleva kiertotalouslaitos tuottaisi metalliteollisuuden jätteistä vanadiinia, jota hyödynnetään esimerkiksi teräksen ja akkujen valmistuksessa sekä kemianteollisuudessa. Prosessi käyttäisi paikallisista teollisuuslähteistä syntyvää hiilidioksidia ja uusiutuvaa energiaa. Kiertotalouslaitoksen takana olevat Critical Metals ja Neometals ovat hakeneet menetelmälle myös patenttia.

Tarkoituksena on saada tuotanto käyntiin loppuvuodesta 2024. Yritys työllistäisi noin 80 henkilöä.


Vanadiinin merkitys Euroopan unionille

Vanadiini on EU:lle taloudellisesti merkittävä raaka-aine, mutta sen saatavuus ei ole riskitöntä - 75% maailman vanadiinista saadaan Kiinasta, Etelä-Afrikasta ja Venäjältä. Tästä syystä vanadiini onkin Euroopan komission kriittisten raaka-aineiden listalla. Tavoitteena on, että kriittisten metallien talteenottoa saataisiin lisättyä ympäristöystävällisesti.


Tärkeä askel Satakunnalle, Suomelle ja koko Euroopalle

– Porin Tahkoluodon satamalla on ensiluokkaiset logistiset yhteydet kansainvälisille markkinoille. Ehdotettu sijainti on kaavoitettu teolliseen käyttöön ja voimme ottaa hiilidioksidia talteen useista teollisista lähteistä hyödyntääksemme sen prosessissamme. Suomen ja Porin kaupungin tiimi toimi uskomattoman ammattitaitoisesti ja proaktiivisesti, tukien siten tavoitettamme saada vanadiini talteen kuonasta ympäristöystävällisesti. Keskitymme nyt yhdessä Porin kaupungin ja muiden osapuolten kanssa tekemään Suomeen ensimmäistä eurooppalaista vähäenergistä ja vähäpäästöistä vanadiinin tuotantolaitosta, joka toimii kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, sanoo Critical Metalsin toimitusjohtaja Damian Hicks tiedotteessa.

– Porin kaupunki on sitoutunut auttamaan Critical Metalsia ja Neometalsia saamaan rakentamiseen ja toimintaan tarvittavat luvat ajoissa. Vanadiinin tuotantolaitos edustaa teollisen mittakaavan kiertotaloutta puhtaimmillaan. Se vahvistaa Porin ja Satakunnan maakunnan asemaa yhtenä Suomen merkittävimpänä teollisuuden ja viennin alueena, ja sopii täydellisesti tavoitteeseemme olla hiilineutraali kunta, toteaa Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

– Suomen kilpailukykyisen kestävän kiertotalouden osaaminen tukee yritysten valintaa. Suunniteltu tuotantolaitos tukee myös Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa kehittämällä vanadiinin tuotantoa Euroopassa. Tämä on tärkeä askel kestävälle, vähähiiliselle ja resilientille eurooppalaiselle teollisuudelle, joka käyttää vanadiinia. Critical Metalsin ja Neometalsin hanke luo jatkossa mahdollisuuksia tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyölle, työllisyydelle ja investoinneille Suomessa, sanoo Business Finlandiin kuuluvan Invest in Finland -yksikön johtaja Markku Kivistö.


Lähteet:

yle.fi, 24.3.2022
yle.fi, 10.12.2020
satakunnankansa.fi, 9.12.2020

​​​​​​​satakunnankansa.fi, 10.12.2020