Sanoma joulun on uusi mahdollisuus

Leena Roskalan kuvasi Veera Korhonen

Silloin, kun ei ole pakko, ei edes kannata kiirehtiä.

Ehkä suloisinta maailmassa on lapsen suhde jouluaattoon. Sitä edeltää pitkä ja jännittävä odotusaika, jota raamittavat kilttinä oleminen, toiveiden kirkastaminen ja erilaiset valmistelevat askareet.

Kun suuri päivä koittaa, jännitys on käsin kosketeltavissa. Onko ulkona lunta, pääseekö Pukki tulemaan reellä? Joulukalenterin suurin luukku aukeaa, ja lusikka etsii mantelia. Iltaan on pitkä aika. Kun joulurauha laskeutuu, aika hidastuu entisestään.

Kukaan ei laita sähköpostia eikä puhelin soi. Arki huolesi voit kaikki heittää. Tunnelma tuoksuineen ja joululauluineen auttaa paatuneimmankin vetäytymään työhön liittyvien ongelmien käsittelystä. Tiedostamaton luova koneisto jatkaa silti työtään ja luo uutta kaiken taustalla. Luova koneisto ei toimi tahdonalaisesti. Se toimii parhaiten vasta, kun päästää aktiivisesta ajattelusta irti.

Joulupöytä on katettu runsaasti. Kystä kyllä riittää ainakin tapaninpäivään asti, jopa uuteenvuoteen tai loppiaiseen. Silloin, kun ei ole pakko, ei edes kannata kiirehtiä.

Alitajunnan ongelmanratkaisuosasto, oman pään tonttupaja, käyttää sille pyhitettyä aikaa viisaasti. Tonttupajassa analysoidaan ja yhdistellään maailman rakenteita, skenaarioita ja lopputulemia villisti lokerosta ja toisesta. Syntyy ilahduttavia paketteja, joita on odotettu. Sellaisia, jotka saavat silmät tuikkimaan ja sormet syyhyämään.

Vaikka joulussa ei olekaan oleellista tohina, niin korttien postitus, piparien ja torttujen leivonta, kynttilöiden poltto ja kuusen koristelu saattavat hiljaa hiipien ajattelun lepotilaan. Käsillä tekeminen ja yksityiskohtien puuhastelu ovat rauhan ja tunnelman luomista. Siinä näpertelyn lomassa syntyy oma rauhallinen tila ja soppi, missä kaikki elämässä tärkeä on läsnä – kainalossa, mielessä ja sydämessä.


LEENA ROSKALA
toimitusjohtaja, partneri
Kumppania Oy