Vuokratyövoima tuo joustoa työelämään

9 + 1 näkökulmaa tulevaisuuden työhön
Jussi Holopainen ja Jani Koskelainen listaavat kiinnostavimmat työelämätrendit.

1. Tulevaisuudessa työn projektiluontoisuus tulee lisääntymään ja työtempo kiihtyy entisestään.
2. Työvoiman joustosta tulee entistä tärkeämpää.
3. Liikkuvuus lisääntyy, niin meiltä muualle kuin toisinpäin.
4. Organisaatiot haluavat keskittyä core-osaamiseensa ja erikoistua.
5. Core-osaamiseen keskittymisen myötä ulkoistaminen ja vuokratyövoiman käyttö lisääntyvät.
6. Henkilöstöpalveluala tulee kasvamaan vuokratyövoiman tarpeen lisääntyessä.
7. Tulevaisuus tuo mukanaan myös nopeita muutoksia: emme osaa tarkasti ennustaa, miltä tulevaisuuden työ tai työelämä näyttää. Muuttaako esimerkiksi robotiikka työmarkkinoita?
8. Työtä tehdään tulevaisuudessa entistä laaja-alaisemmin. Työnantajia saattaa olla vain yksi, mutta työtä tehdään useilla eri aloilla.
9. Työturvallisuus on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana todella paljon, ja se tulee kehittymään varmasti myös tulevaisuudessa. Työpaikalla viihtyminen siis kasvaa.
+1. Kevytyrittäjyys lisääntyy, ja yrittämisestä tulee ensisijainen tapa tehdä työtä.
​​​​​​​

Satakunnan alueella siivouspalveluita tarjoava Raikas aloitti toimintansa yli 20 vuotta sitten. Aluksi lähinnä Porin lähistöllä toiminut yritys on laajentanut, ja nyt painopiste on vahvasti Rauman seudulla. Raikas on laatu- ja ympäristösertifioitu yritys, mikä takaa pääsyn myös suurempiin projekteihin.

Vaikka Raikkaalla pyyhkii hyvin, havahduttiin yrityksessä muutamia vuosia sitten siihen, ettei työvoimaa tahtonut löytyä enää omin voimin. Siitä alkoi yhteistyö rekrytointiin erikoistuneen Enersensen kanssa.
– Jos haluaisimme hoitaa itse rekrytoinnin, siihen tarvittaisiin useita palkattuja henkilöitä. Nyt Enersense tekee haun ja esihaastattelut sekä etsii tarvittaessa työvoimaa myös ulkomailta, Raikkaan toimitusjohtaja Jani Koskelainen kertoo.


Yhteistyö on hyvä esimerkki tulevaisuuden työelämästä: yritykset keskittyvät omaan vahvuusalueeseensa ja muu tekeminen voidaan ulkoistaa. Enersensen ja Raikkaan symbioosin kaltainen toimintamalli mahdollistaa työelämän jouston. "Enersense on kuin jousi, joka supistuu ja venyy tarpeen niin vaatiessa", Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen kuvailee.

​​​​​​​
Tällä hetkellä Suomessa vain noin kaksi prosenttia työvoimasta on vuokratyövoimaa. Määrä on kuitenkin kasvussa. Vuokratyö ja ulkoistaminen saattavat joissakin vielä herättää negatiivisia tunteita, mutta Raikkaan kokemukset ovat kaikkea muuta.
– Enersenseltä tullut väki kokee vahvasti kuuluvansa Raikkaan yhteisöön. Kokemukset niin työnantajan kuin työntekijöiden puolesta ovat olleet pelkästään positiivisia, Koskelainen vakuuttaa.


​​​​​​​
​​​​​​​