Kaikkien yhteinen Yyteri

Matkailijat arvostavat yhä enemmän matkakohteidensa vastuullisuutta. Ei siis ihme, että Yyterin viime kesänä saama vastuullisen matkailun Green Key -sertifikaatti on herättänyt paljon kiinnostusta.

Kuva: Armi Mäkinen

Yyteri on mitä suurimmissa määrin ympärivuotinen luontokohde.

– Uniikissa luontokohteessa vastuullisuusnäkökulmat on luontevaa sitoa kehittämiseen. Vaikka auringonotto rannalla on tunnetuin ajanviete, on Yyteri mitä suurimmissa määrin ympärivuotinen luontokohde. Syksyllä korostuvat retkeilyreitit, talvella pulkkailu. Talvimatkailun sääriippuvuutta halutaan taklata esimerkiksi tiettyjen Yyterin osien tekolumetuksella, kertoo Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere.

Green Key -merkityt kohteet ovat sitoutuneet energian- ja vedenkäytön tehostamiseen sekä toiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen. Porin kaupungin erityisasiantuntija Matti Lankiniemi mainitsee käytännön esimerkkinä suunnitelman Yyterin rannan WC-kontin uusimisesta ensi kesää varten.

– Suunnitelman mukaan kontin tarvitsema lämmin vesi tuotettaisiin uusiutuvalla aurinkoenergialla, pisuaarit olisivat vedettömiä, ja käsienpesuhanat sekä WC säädettäisiin kuluttamaan vähän vettä. Käsipyyhkeistä luovuttaisiin, ja sähkökuivaimet toimisivat aurinkoenergialla, Lankiniemi luettelee. Myös dyynien takana kulkeva kuntopolku on tarkoitus korjata ja sen valaistus uusia energiatehokkaammaksi.

Tärkeintä Yyterin alueen kehittämisessä on aina vastuullisuus, kestävyys ja herkän dyyniluonnon suojelu.

– Meidän kaikkien tehtävä on varjella Yyteriä, ja silti sinne voidaan tuoda matkailijoita. Nämä tavoitteet eivät ole ristiriidassa, Kyhä-Mantere painottaa.

– Näkisin mielelläni myös yrityksiä yhä laajemmin mukana vastuullisessa kehittämisessä ja sen rohkeassa markkinoinnissa. Suomalainen helposti ajattelee, että maailman pitäisi olla valmis ennen kuin mitään voidaan tuoda esiin, mutta ei Green Key tarkoita, että kaiken pitää olla täydellistä. Se tarkoittaa, että teemme asian eteen töitä, kuten moni jo tekee.