Anna aikaasi

Suomen Punaisen Ristin kautta voi harjoittaa hyväntekeväisyyttä pienilläkin teoilla tai summilla. Perinteisten rahalahjoitusten lisäksi kaivataan yhä enemmän ihmisten aikaa.

Vuodesta 2007 lähtien SPR:llä työskennellyt Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén nauttii saadessaan olla osa auttamisen ketjua. Toiminnanjohtajan vaativa tehtävä on elämäntapa, jossa ei katsella kelloa, kun jossain tarvitaan apua.

Koska johtajan työ on enimmäkseen hallinnollista, Ilén haluaa olla lähellä toiminnan ydintä ja kuulla tarinoita kentältä.

– Työntekijöiden ja vapaaehtoisten kertomukset auttamistilanteista motivoivat minua työssäni. Niiden kautta pysyn ajan hermolla siitä, mitä tapahtuu, Ilén kertoo.

Yksinäisiä yhä enemmän

SPR:n kautta on mahdollista tehdä hyväntekeväisyyttä matalalla kynnyksellä. Vaikka rahalahjoitukset ovat aina tervetulleita, ihmisten antama aika on arvokasta. Esimerkiksi Ystävätoimintaan pääsee mukaan käymällä lyhyen koulutuksen, jossa käydään läpi auttajan velvollisuudet ja oikeudet. Koulutuksella taataan myös toiminnan yhtenäinen laatu.

– Tällä hetkellä kaivataan eniten vapaaehtoisia, jotka voivat ryhtyä ystäväksi nuorelle tai vanhukselle. Ystävä- ja kerhotoiminnalle on kova kysyntä, ja myös nuorille suunnattuun Sekasin-chatiin tarvitaan lisää vapaaehtoisia. Koronan jälkeen yksinäisyys on lisääntynyt entistä enemmän.

Paula Ilén, SPR:n Satakunnan piirin toiminnanjohtaja

Yllättävissä kriiseissä kuten koronapandemiassa ja Ukrainan sodassa vapaaehtoiset voivat olla avuksi monella tavalla. Esimerkiksi vuonna 2021 SPR koulutti vapaaehtoisia rokotusavustajiksi ohjaamaan rokotuksiin tulevien kulkua. Vapaaehtoisten avulla on toteutettu lukuisia keräyksiä ukrainalaisten hyväksi.

– Tällä hetkellä kaivataan eniten vapaaehtoisia, jotka voivat ryhtyä ystäväksi nuorelle tai vanhukselle.

Läpinäkyvää toimintaa

SPR:n kautta liikkuu paljon varoja, joten toiminnan on oltava kaikin tavoin avointa. Toimintaa ohjaavat seitsemän eettistä toimintaperiaatetta: inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys.

– Toimimme vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Tarkastusvaliokunta valvoo talouden ja hallinnon prosessejamme. Meillä on myös Whistleblowing-ilmoituskanava väärinkäytöksille.

SPR:ssä tehtiin syyskuussa ympäristölinjaus, jonka mukaan he sitoutuvat WWF:n Green Office -ympäristöjärjestelmään. Tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä ja kuluttaa luonnonvaroja säästeliäästi.


Hyvä kiertää Satakunnassa

Useat satakuntalaiset yritykset ovat vuoden mittaan laittaneet
hyvän kiertämään ja lahjoittaneet rahaa eri kohteisiin.
​​​​​​​

Jouluiloa ruokalahjalla

Satakunnan Osuuskaupan Prismat tukevat vähävaraisia koordinoimalla ruokalahjakeräystä, johon voivat osallistua sekä yritykset että yksityiset henkilöt.

40 euroa maksavat ruokalahjat ovat myynnissä Porin Prismoissa 16.12. asti. SPR Satakunta valitsee avun saajat Satakunnan Osuuskaupan toimialueella ja toimittaa lahjat perille.

– Haluamme antaa asiakkaillemme helpon ja vaivattoman tavan auttaa vähävaraisia satakuntalaisia. Apu on konkreettinen – laatikollinen ruokaa kotiin toimitettuna, kertoo Satakunnan Osuuskaupan viestintäjohtaja Leena Mettälä.

Elementtitehtaan keräys

Perheyritys Porin Elementtitehdas käynnisti heti Ukrainan sodan alkaessa keräyksen. Aloite tuli työntekijöiltä, jotka halusivat auttaa tehtaalla työskentelevien ukrainalaismiesten perheitä. Tieto keräyksestä tavoitti satoja auttamishaluisia porilaisia. Kevään aikana vaatteita ja tarvikkeita kertyi valtavasti, ja lopulta ne siirrettiin tehtaalta SPR:n perustamaan keräyspisteeseen.

– Vaatekeräyksen jälkeen olemme Elementtitehtaalla keränneet ja huollattaneet 140 polkupyörää ukrainalaisille, kuvailee Minna Mari Virtanen Porin Elementtitehtaalta.

Tukea lapsille ja nuorille

LähiTapiola Länsi-Suomi edistää vuosittain lahjoituksillaan alueen elinvoimaisuutta ja korkeakoulutusta sekä länsisuomalaisten hyvinvointia. Tänä vuonna yritys on tukenut lahjoitusvaroin myös Ukrainan sodasta kärsiviä.

Ensi vuonna LähiTapiola Länsi-
Suomi keskittyy tukemaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

– Nuorten fyysiseen ja henki‑
seen hyvinvointiin panostaminen
on satsaus Satakunnan tulevaisuuteen. Yleinen hintatason nousu uhkaa monen lapsen mahdollisuutta harrastaa, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula.


Auttaminen tuo iloa sekä antajalle että saajalle. Vielä ehdit tekemään lahjoituksen ja tuomaan joulumielen sitä tarvitsevalle.


Satakunnan kauppakamarilehden 4/2022 artikkeli