Aika kasvun ja puolustautumisen

Satakunnan kauppakamarilehden 3/2022 pääkirjoitus

Käsillä on voimakas kustannusten nousun sävyttämä epävarma aika – tälläkin kertaa tilanne kuitenkin rauhoittuu.

Edessämme taitaa olla kylmä talvi. Elämme kustannuskriisin aikaa. Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat ovat nousseet vuoden takaisesta 29 prosenttia.

Voimakas hintojen nousu yhdistettynä korkotason nousuun tietää yrityksille suuria haasteita. On vaikeaa siirtää kaikkia kohonneita kustannuksia loppukäyttäjille. Hintojen nousu aikaansaa haasteita myös ostovoiman kautta.
​​​​​​​

Koskaan asiat eivät kuitenkaan ole pelkästään huonosti.


Ville Aalto-Setälä

Samaan aikaan yritysten kustannusten nousun kanssa kuluttajien reaaliansiot ovat laskeneet Suomessa vuoden aikana keskimäärin 4,6 prosenttia. Tämä on mittaushistorian suurin lasku, ja monessa Euroopan maassa lasku on ollut vielä suurempi. Kuluttajien ostovoima on lähes romahtanut, ja lasku taitaa vielä jatkua. Kuluttajien ostovoiman laskun vaikutus välittyy yrityksille ennemmin tai myöhemmin.

Koskaan asiat eivät kuitenkaan ole pelkästään huonosti. Tällä hetkellä monella alalla on tilanne, että kaikki valmistettava tavara kyllä käy kaupaksi. Tämä selittää myös sen, että useilla aloilla kustannusten nousu on saatu vietyä hintoihin – eiväthän tuottajahinnat muuten olisi rajusti nousseet.

Toinen positiivinen valonkaje nykytilanteessa on se, että tämäkin tilanne on väliaikainen. Tähän asti kriiseistä on selvitty ja tästäkin kriisistä selvitään – ennemmin tai myöhemmin. Yritykset sopeutuvat, ja sen myötä koko markkina sopeutuu.

On muistettava, että ennustaminen on vaikeaa. Esimerkiksi sähkön kriisihinnat eivät välttämättä jatku pitkään. OL3 käynnistyminen, uusi tuulivoimakapasiteetti ja vesitilanteen muuttuminen Norjassa voivat muuttaa tilannetta yllättävästikin. Korkotason ennustamattomuudesta kertovat OP ekonomistien laskelmat ensi vuoden korkotasosta markkinoiden hinnoittelun mukaan: 95 prosentin todennäköisyydellä se vaihtelee välillä 0,5–4,0 prosenttia.

Lyhyellä aikavälillä yrityksille taitaa olla aika puolustautumisen – korkea inflaatio tekee toimintaympäristöstä epävarmemman. Kun tilanne rauhoittuu, on taas aika tavoitella kasvua. Jotenkin tuntuu, että Satakunta teollisena energian tuottajana nousee tästä kriisistä ensimmäisten joukossa.
​​​​​​​
Ville Aalto-Setälä
pankinjohtaja Länsi-Suomen Osuuspankki,
varapuheenjohtaja Kasvu- ja elinvoimavaliokunta