A. Ahlström Kiinteistöt Oy suunnittelee Noormarkun ruukin alueelle vierailu- ja taidekeskusta

Jätti-investoinnin taustalla on ajatus tuoda Noormarkun ruukin alueelle lisää kapasiteettia entistä isompien tapahtumien järjestämiseen. Vierailukeskuksen ensimmäiset suunnitelmat julkistettiin vuonna 2021 ja hanke etenee kartoituksilla toteuttamisesta.

Vaihe: Suunnitteilla
Aikataulu: Ei tiedossa
Investoinnin arvo: Ei tiedossa


Arkkitehti Johan Celsing voitti uuden vierailukeskuksen suunnittelukilpailun.
​​​​​​​Kuva: Katja Halinen / Yle


A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n suunnitteilla oleva vierailukeskus sijoittuisi Noormarkun ruukkialueen laidalle, sahan entisen lautatarhan kohdalle, joka on tällä hetkellä peltoa.

Noormarkun ruukki on ollut Ahlströmin suvun hallussa yli 150 vuotta. Antti Ahlström osti ruukin vuonna 1870, ja viime vuosina sitä on kehitetty matkailu-, kokous- ja juhlakäyttöön.

Arvokkaalle vanhalle alueelle ei kevein perustein uutta rakenneta, mutta ruukin suosio matkailukohteena on ollut kovassa kasvussa. Se on näkynyt erityisesti tänä ja viime kesänä.

Suunnitteilla olevan vierailukeskuksen valmistumiseen tulee menemään vuosia. Hankkeen toteuttaminen vaatii esimerkiksi kaavamuutoksen ja se työ on nyt käynnissä. Alue ja ympäristö on otettava mahdollisimman hyvin huomioon tällaista kokonaisuutta rakentaessa.