Kännykät muuttivat työelämän

Tieto Oyj:ssä asiakasvastuun parissa työskentelevä Jouko Pärssinen tietää, että elinikäinen oppiminen on avain työn muutoksesta selviämiseen.

Kun Jouko Pärssinen aloitti ensimmäisen kesätyönsä, hän oli vasta 12-vuotias. 15-vuotiaasta alkaen hän työskenteli kaupassa viitenä päivänä viikossa.

– Opin työn tekemisen rytmin jo nuorena. Ymmärsin tuolloin, että työ ei aina ole kivaa, mutta kun oma asenne on kohdillaan, motivaatiokin löytyy, Pärssinen muistelee.


Hän on työskennellyt Tieto Oyj:ssä erilaisissa esimies- ja asiantuntijatehtävissä jo yli 20 vuotta, tällä hetkellä Tiedon asiakasvastuun parissa.


Pitkän linjan johtajaksi Pärssisellä on epätyypillinen tausta. Hän kävi nuorena ammattikoulun metallipuolen, ja myöhemmin opinnot jatkuivat teknillisessä oppilaitoksessa. Opintojen aikana Pärssinen työskenteli Outokummulla kunnossapidossa ja valmistuttuaan Tampellassa suunnittelijana.
– Vuonna 1988 päädyin tietotekniikka-alalle. Kiinnostukseni teollisuutta kohtaan on kuitenkin säilynyt läpi työurani, ja olen pystynyt hyödyntämään aiempaa osaamistani, Pärssinen kertoo.

Muutosten keskellä

Pärssisen uran aikana tapahtuneet työelämän muutokset ovat pitkälti tietotekniikan ansiota. Matkapuhelimet, verkkoyhteydet ja langattomuus ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, miten ja missä työtä tehdään.
– Osasin aikoinaan Helsingin puhelinkioskit ulkoa! Kännykät ja WLAN mullistivat työn teon. Ennen työ päättyi, kun lähdettiin toimistolta kotiin. Nyt se voi jatkua vielä hotellilla tai kotona.

Sijainnin merkityksen katoaminen on positiivista erityisesti maakunnille. Työn ja vapaa-ajan erottaminen voi kuitenkin olla etätyöläisille vaikeaa.

– Perheen ja työn välisestä tasapainosta on pidettävä itse huolta, sitä ei tee kukaan puolestasi. Molempien palasten on oltava kunnossa, jos aikoo jaksaa, Pärssinen muistuttaa.


Tulevaisuuden visioita

Myös toimialojen rajat ovat laajentuneet ja elinkaariajattelusta on tullut tärkeä osa kaikkea tekemistä.
– Ennen esimerkiksi rakennusteollisuus keskittyi vain rakentamiseen. Nyt pohditaan myös, mitä tarpeita rakennuksen asukkailla on tulevaisuudessa.
Tietotekniikassa etenkin datan merkitys tulee kasvamaan ja uudet teknologiat kuten tekoäly mullistavat tavan käsitellä tietoa.
– Muutoksen myötä myös tietoturvapuoli kasvaa ja alalle kaivataan kipeästi lisää osaajia, Pärssinen sanoo.

Koulutus

Koneinsinööri, Porin teknillinen oppilaitos

Ensimmäinen työpaikka

12-vuotiaana lehdenjakajana. Ensimmäinen työpaikka tietotekniikan parissa oli Optimi-ohjelmistoissa konsulttina ja teollisuuden asiantuntijana.

Merkittävin askel uralla

“Vaihdoin alaa teollisuudesta tietotekniikkaan vuonna 1988. Sovin työn alkamisesta puhelinkioskissa enkä tiennyt työn palkkaa. Sovimme, että minulle maksetaan yhtä paljon kuin muillekin uusille. Palkalla ei ollut siinä vaiheessa niin väliä, halusin vain päästä näyttämään osaamiseni.”

Motto

Kun tekee rehellisesti parhaansa, se riittää.