08.08.2019 12:20
Hyvinvoiva johtaja on tärkeä roolimalli
Työskentely kiihtyvään tahtiin muuttuvalla finanssialalla on opettanut Matti Kiurulle, että työhyvinvointi on itsestä huolehtimista ja esimerkkinä toimimista.
Länsi-Suomen Osuuspankin toimitusjohtajan Matti Kiurun urapolku pankkialalle on lähtenyt muotoutumaan jo verenperintönä. Ala oli hänelle entuudestaan tuttu myös opiskeluajan kesätöistä.
– Äidin sukujuurilta löytyy osuuskassaperintöä, ja isä on ollut pankin hallinnossa. Vaikka en pankkialalle hakeutuessani ajatellut, että tausta vaikuttaa päätökseeni, se on alitajunnassani hyvinkin saattanut olla valintaan vaikuttava asia.
Työyhteisön fiilisjohtaja
Koska koko finanssiala on kokenut vuosien aikana valtavaa murrosta, on muutos vaikuttanut koko työyhteisöön. Myös toimitusjohtajan rooli on muuttunut.
– Vaikka työni pankissa liittyy yleiseen johtamiseen, minulle mieluisin tehtävä on ylläpitää henkilöstön tekemisen meininkiä. Fiilisjohtaminen on sitä, että täällä on kiva käydä töissä. Jos toimitusjohtaja olisi aina myrtsinä, alkaisi se tarttua koko organisaatioon. Siitä ei hyvää seuraa, Kiuru luonnehtii.
Jotta johtaja pystyy olemaan kannustava ja positiivinen, osallistuva ja osallistava, on hänen pidettävä huolta omasta hyvinvoinnistaan.
– Olen aina ajatellut, että omasta kunnosta kuuluu pitää huolta. Minulle tärkeää on työn ja perheen välisen ajan tasapaino.
Huomaa varoitusmerkit
Matti Kiuru myöntää, että tasapainon löytäminen ei aina ole helppoa. Vaikka liikunta lievittää stressioireita, voi käydä myös päinvastoin.
– Onneksi olen selvinnyt ilman vakavia seurauksia, vaikka olen joutunut pysähtymään. Työstressi ja sen kompensointiyritys liian rankalla liikunnalla veivät kropan äärirajoille. Niiden yhteisvaikutus pääsi yllättämään.
Yli 30 vuotta finanssialalla toiminut Kiuru koki pysähtymisen kahdesti.
– En ole varma, olenko vieläkään oppinut läksyä, mutta tunnistan ainakin merkit paremmin. Kun stressaannun, niskalihakset alkavat jännittyä. Stressi vaikuttaa myös uneen ja ärtyisyyteen. Nämä merkit kehottavat hidastamaan.
Vapaa-aikanaan Kiuru viettää aikaa läheisten kanssa ja nauttii monipuolisesta liikunnasta. Hän pelaa tennistä ja harrastejääkiekkoa. Myös hiihto on mieluinen laji talviaikaan.
– Lisäksi tykkään tehdä metsätöitä. Siinä tulee niin fyysistä liikuntaa kuin henkistä latautumista. Metsään meneminen on terapeuttista – mieltä rauhoittavaa.
Koulutus
KTM, Turun kauppakorkeakoulu ja eMBA, Jyväskylän yliopisto
Ensimmäinen työpaikka
Liikkeenhoidon konsultti, Kesko Oyj
Merkittävin askel uralla
Valinta vuonna 1989 Porin Seudun Osuuspankin Vanhakoiviston konttorin konttorijohtajaksi
Motto
Omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, kuten fyysisestä kunnosta ja läheisistä ihmissuhteista, huolehtiminen ovat edellytys sille, että pystyt olemaan hyvä johtaja tai työntekijä.
Satakunnan kauppakamarilehti 1/2019, kuva: Veera Korhonen