Kun maailma pysähtyi

Ensin kukaan ei ottanut sitä tosissaan, sitten koko maailma pysähtyi. Nyt mietimme, miten koronakriisistä tullaan ulos.

Kuva Mikko Mäntyniemi.

Jos juutumme
sääntelytalouteen,
loikka vihreään
talouteen
jää tekemättä.

​​​​Jos siirrymme nopeasti koronataloudesta vapaaseen talouteen, voi nousu olla upea. Sen kärjessä ovat vihreä teknologia, 5G, metsäteollisuus ja yrittäjyys.

Kauppakamarit olivat mukana globaalit skenaariot -hankkeessa, joka toteutettiin vuonna 2017. Mukana oli
kuusitoista johtavaa suomalaista yritystä. Työpajoja pidettiin Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tuloksena syntyi neljä skenaariota. Yksi skenaarioista oli täysin epäuskottava. Pidimme sen silti mukana, sillä skenaariotyössä ei katsota todennäköisyyksiä vaan mahdollisia tulevaisuuden maailmoja riippumatta siitä, kuinka kummallisilta ne vaikuttavat.

Epäuskottavassa skenaariossa maailmantaloutta kohtasi yllättävä kriisi, joka käänsi talouskasvun pakkaselle pitkäksi aikaa. Isku oli niin kova, että ihmisten arvot muuttuivat. Talouskasvu ei enää ollut ykkösasia. Muut asiat nousivat tärkeimmiksi. Skenaarion nimi oli Downshift. Elämme sitä nyt.


MITEN KRIISISTÄ TULLAAN ULOS?
Itse uskon, että maailmantalouden kasvu käynnistyy kesän kuluessa. Kiinan talous on jo käynnissä. Seuraavana nousee Yhdysvallat. Viimeisenä nousee Eurooppa. Pohjoinen Eurooppa saattaa startata Yhdysvaltain tahdissa. Etelä-Euroopalla menee paljon pidempään. Entä Suomi? Nousemmeko hurjalla vauhdilla kuten 1990-luvun laman jälkeen? Vai jäämmekö kymmeneksi vuodeksi nollakasvuun kuten kävi finanssikriisin jälkeen? Jos siirrymme nopeasti koronataloudesta vapaaseen talouteen, voi nousu olla upea. Sen kärjessä ovat vihreä teknologia, 5G, metsäteollisuus ja yrittäjyys. Jos juutumme sääntelytalouteen, on nousu hidas ja loikka vihreään talouteen jää tekemättä.
Kukaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan. Siksi teemme parhaillaan skenaarioita koronan jälkeiselle Suomelle. Hankkeessa on mukana yrityksiä, ministeriöitä, yksi säätiö ja EVA. Mukaan ehtii vielä.


RISTO E.J. PENTTILÄ
toimitusjohtaja
Nordic West Office

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja 2010 - 2017, syntynyt Porissa


Satakunnan kauppakamarilehden 2/2020 kolumni.